joyful multiethnic women in headscarves walking on street
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Wat betekent ouleh?

Misschien heb je het wel eens op straat gehoord: ‘Ouleh!’. Als je geen Arabisch spreekt en/of totaal geen kennis hebt van straattaal, had je waarschijnlijk geen flauw benul wat het betekende. Het kan ook zijn dat de term je om die reden nog nooit is opgevallen. Ben je benieuwd naar de betekenis van dit woord en wil je meer weten over straattaal? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In het Arabisch betekent ‘ouleh’ simpelweg ‘zij’. Het is dus simpelweg een aanwijzend voornaamwoord. In straattaal heeft het woord echter hele andere betekenissen. Dat kan met straattaal makkelijk gebeuren, aangezien het hier gaat om een mix van verschillende talen.

Ouleh als stopwoordje

Het woord ‘ouleh’ wordt vaak simpelweg achter een zin geplakt. Het betekent dan niet echt iets, maar voegt toch iets toe. De een denkt dat het iets betekent als ‘of niet dan?’. De ander denkt dat ‘ouleh’ gewoon een andere spelling en uitspraak is voor de bekendere straattaalterm ‘wollah’. ‘Wollah’ betekent: ‘ik zweer het bij/op Allah’.

Bekendheid te danken aan Guccimen

Rene Watzema van Rumag ging de straat op in Amsterdam om mensen te vragen hoeveel hun outfit waard is. Daar kwam hij een jongen tegen gekleed in Louis Vuitton en Gucci (al dan niet echt…). Zijn outfit kwam, naar eigen zeggen, uit op duizenden euro’s. En elke zin die hij uitsprak? Die eindigde op ‘ouleh’. Inmiddels krijgt de jongen de bijnaam ‘Guccimen’, zijn 5 minutes of fame bij Rumag leidden tot een boel memes – zoals ‘Café Ouleh’ en ‘RTL Oulehvard’ – en daarmee ook de verspreiding van de term ‘ouleh’.

Guccimen plaatste vanaf februari 2022 tot en met september 2022 regelmatig video’s op TikTok. En raad eens? Ook daar gebruikt hij het woord ‘ouleh’ niet zuinig.

Straattaal

Straattaal bestaat al zo’n vijftig jaar. Straatcultuur werd voor het eerst zichtbaar in de jaren tachtig. Voornamelijk jongeren gebruiken straattaal en deze taal is een product van onze multiculturele samenleving. Straattaal is namelijk ontstaan door het contact tussen het Nederlands en andere talen. Het bevat daardoor Marokkaans (Arabisch en Berbers), Turks, Surinaams (Sranantongo of Sranan Tongo), Engels en Antilliaans (Papiaments). Vanwege het gebruik in de media, zoals muziek en sociale media, is straattaal inmiddels ook een geschreven taal.

In de populaire serie ‘Mocro Maffia’ wordt, eigenlijk vanzelfsprekend, een boel straattaal gebruikt. Een van de meest geliefde personages in Mocro Maffia is Joey, gespeeld door acteur Sjoerd Fleur. Dankzij zijn populariteit kreeg hij zijn eigen programma op Videoland: ‘Joey en z’n Matties’. Hij loopt hierbij elke week met iemand van de cast of crew mee en laat zo zien hoe het er achter de schermen aan toegaat.

Taal en identiteit

Taal maakt een belangrijk deel uit van je identiteit. Net als kleding en hobby’s, is taal een primair middel om jezelf te uiten. Bovendien toon je met je taal aan tot welke groep(en) je behoort. Op deze manier zorgt taal zowel voor vereniging, als voor verdeeldheid. Mensen die dezelfde taal spreken, voelen verbondenheid met elkaar, terwijl mensen die elkaar niet begrijpen, zich meestal niet verbonden kunnen voelen. Taal kan zelfs worden ingezet om anderen met opzet buiten te sluiten. Bijvoorbeeld expres met elkaar in een taal spreken waarvan je weet dat de ander deze niet begrijpt.

Door straattaal te gebruiken, maken, voornamelijk jongeren, duidelijk dat zij deel uitmaken van straatcultuur. Binnen straatcultuur heerst een wantrouwen richting alles en iedereen binnen de algemene Nederlandse cultuur, vooral richting gezaghebbende instanties (zoals school, werk en de overheid). Ook is respect uiterst belangrijk in de straatcultuur. Iemand dient dit respect te verdienen. Tot slot is leiderschap binnen straatcultuur ontzettend belangrijk. Er is sprake van hiërarchie.  

Hoe komt Nederland eigenlijk zo multicultureel?

Nederland heeft altijd al te maken gehad met migrantenstromen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig wel veel meer mensen met een migratieachtergrond in Nederland, dan vroeger.

Migratiemotieven

Er zijn verschillende redenen om vanuit het buitenland naar Nederland te verhuizen. Zo vragen sommige migranten asiel aan, omdat zij in het thuisland te maken hebben met oorlog, of om een andere reden moeten vluchten. Gelukkig bestaat het grootste deel van migranten uit arbeidsmigranten, zij komen naar Nederland om te werken; of om te studeren. Ook komt gezinsmigratie voor. Dat betekent dat mensen naar een ander land verhuizen om samen te kunnen zijn met hun gezin.  

Tijdlijn

Vanaf de jaren veertig zorgde de dekolonisatie, het onafhankelijk worden van toen gekolonialiseerde landen, voor een migratiegolf van Indische Nederlanders. Vanaf de jaren zeventig zorgde de onafhankelijkheid van Suriname ook voor een grote migratiebeweging.

Daarnaast heeft Nederland vanaf de jaren zestig steeds meer te maken met arbeidsimmigratie. Voor het eerst verhuisden toen ook veel mensen uit ‘niet-westerse’ landen naar Nederland, zoals uit Turkije en Marokko.

In 2022 woonden in Nederland ongeveer 4,2 miljoen mensen met een migratieachtergrond. Kinderen die in Nederland worden geboren wiens (groot)ouders ooit naar Nederland zijn geëmigreerd, zijn Nederlanders en worden dus niet in deze groep opgenomen. Het blijft wel zo dat deze kinderen vaak worden opgevoed met zowel de Nederlandse cultuur, als de cultuur van het land waar hun (groot)ouders vandaan komen.

Vermenging van culturen

Misschien is niet iedereen er even blij mee, maar wanneer verschillende culturen met elkaar in contact komen, is culturele uitwisseling onvermijdelijk. Verschillende volkeren leren van elkaar en ontwikkelen zich op deze manier. Kijk bijvoorbeeld naar de Nederlandse keuken, je denkt misschien dat de aardappel Oer-Hollands is, maar in feite kennen we dit gewas pas vanaf de 18e eeuw, dankzij de uitwisseling met Zuid-Amerika.

Contact met mensen met andere culturen brengt ons niet alleen nieuwe gerechten om op tafel te zetten. We leren ook iets over andere tradities, volksfeesten en religie. En natuurlijk, zoals eerder ook al genoemd, leren we nieuwe woorden. Daarom is het niet gek dat je mensen op straat wel eens ‘ouleh’ en ‘wollah’ hoort roepen. En je hoeft ook niet vreemd op te kijken als een verliefd stel elkaar ‘habibi’ noemt.

Vorig artikel

BPM: de betekenis en uitleg

Volgend artikel

Juicy vragen: meest juicy vragen en meer tips