/

BPM: de betekenis en uitleg

Een auto hebben is leuk, ervoor betalen natuurlijk wat minder. De bpm, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen, is helaas wel iets dat erbij hoort.

In Nederland betalen we om verschillende redenen belastingen. Het ‘fijne’ aan belastingen, is dat ze ervoor zorgen dat Nederland draaiende blijft. Wegen blijven mooi, je hebt garanties op goede zorg en onze kinderen hebben de mogelijkheid tot goed onderwijs. In deze blog gaan we in op de betekenis en uitleg van bpm.

Wat is bpm?

Allereerst beginnen we met de uitleg van bpm. Zoals vermeld staat de afkorting voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. De hoogte van belasting wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot in gram/kg. Omdat er wordt gestreefd naar een groene wereld, is het niet meer dan eerlijk dat je voor de vervuiling ook wat inlevert.

Bepalen van de prijs

Welk bedrag er uiteindelijk van je rekening verdwijnt, heeft te maken met het soort auto. Bovendien maakt het nog uit of je de auto importeert of niet. Het is helaas niet zo dat een tweedehandsauto op een lager bedrag uitkomt dan een nieuwe. Er wordt uitgegaan van de cataloguswaarde, wat ook wel de waarde van de auto is wanneer hij nieuw is gekocht.

In regel geld: hoe meer vervuilende uitstoot, hoe hoger de bpm. In principe betaal je de belasting bij het aanschaffen van de auto. Koop je een auto die volledig elektrisch rijdt? Dan heb je geluk. Tot en met het jaar 2024 betaal je geen cent. Natuurlijk ook enigszins logisch, aangezien je niet te maken hebt met schadelijke uitstoot.

Uitleg

De bpm bestaat nog niet sinds het begin der tijden. De wet op bpm werd namelijk pas in 1992 ingevoerd. In principe zou het zo moeten zijn dat de wet het aantrekkelijk maakt om een ‘zuinige’ auto te kopen. Goed voor de kopers’ portemonnee en goed voor het milieu.

Vrijstelling

Maar, hoe kan het ook anders, er bestaan uitzonderingen op de regel. In sommige gevallen wordt je vrijgesteld van de belasting. Het gaat dan om de volgende gevallen:

  • Verhuisboedelvrijstelling: een beetje een lastig woord, maar het is in praktijk redelijk simpel. Stel je voor, je verhuisd vanuit Spanje of een ander EU-land naar Nederland, dan hoef je niks te betalen.
  • Werknemersvrijstelling: als werknemer van een buitenlands bedrijf, hoef je bij invoering van de auto in Nederland, geen bpm te betalen. Je mag ‘vrij’ rondrijden in de auto, zelfs wanneer deze een buitenlands kenteken draagt.
  • Ondernemersregeling: mocht je voor je bedrijf een bestelauto gebruiken, dan kan je als ondernemer hier vrijstelling voor vragen.
  • Vrijstellingen bij kort gebruik auto of motor in Nederland: met een auto uit het buitenland hoef je bij een duur van minder dan twee weken, niks te doen. Of althans, je moet wel even een vrijstelling aanvragen. Scheelt een hoop geld en het is niet moeilijk om te regelen.
  • Vrijstelling bij verhuizing naar het buitenland: als je binnen drie weken na aankoop van een nieuwe auto bent verhuisd naar het buitenland, wordt je vrijgesteld van de belasting. Er zijn nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Raadpleeg daarvoor de belastingdienst.

Niet alleen bij een elektrische auto wordt je vrijgesteld op het bpm. Ook bij bepaalde benzine en dieselauto’s word je op deze belasting vrijgesteld. Dit kan wanneer:

  • Je auto is op of na 01-01-2009 voor het eerst in gebruik genomen.

en

  • De bezine auto stoot maximaal 110 gram/kg CO2 uit.

of

  • De diesel auto stoot maximaal 95 gram/kg CO2 uit.

Andere belastingen

We hadden het er aan het begin al over, maar in Nederland betaal je nog veel meer soorten belasting. Een aantal hebben we voor jou op een rijtje gezet. Handig, als je weet waar je geld eigenlijk naar toe gaat, denken wij. Het gaat om:

Inkomstenbelasting

Dit is de belasting die je betaalt over het inkomen dat je verdient uit werk, woning, spaargeld en beleggingen. Het tarief voor de inkomstenbelasting is progressief en kan oplopen tot 52%. De inkomstenbelasting wordt gebruikt om bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de veiligheid te financieren.

Omzetbelasting (btw)

Over elk goed of dienst dat je koopt betaal je belasting. We spreken ook wel over de ‘beruchte’ btw. Het tarief voor de btw is afhankelijk van het product of de dienst en varieert tussen de 0% en 21%. De btw op eten is bijvoorbeeld lager dan op andere producten. De omzetbelasting zie je terug in de algemene uitgaven van de overheid.

Onroerendezaakbelasting

Mocht je een huis hebben of een ander onroerende zaak, zoals een bedrijfspand, dan betaal je ook belasting. Het hoogte van de rekening is afhankelijk van de waarde van de onroerende zaak. Gemeentelijke uitgaven, zoals het onderhoud van de openbare ruimte, worden hiermee gefinancierd.

Dividendbelasting

Dit is de belasting die wordt geheven op dividenduitkeringen van bedrijven aan aandeelhouders. Het tarief voor de dividendbelasting is 15%. De dividendbelasting wordt eveneens gebruikt om de algemene uitgaven van de overheid te financieren. Wil je precies weten wat dit inhoud? Raadpleeg dan een site zoals die van de Rijksoverheid.

Naast deze belastingen zijn er nog andere belastingen zoals accijnzen op bijvoorbeeld brandstof en alcohol, kansspelbelasting en schenk- en erfbelasting.

Conclusie

De bpm is de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. Aan de hand van de nieuwwaarde van je auto wordt deze bepaald. Hoe zuiniger de auto is, hoe lager de belasting zal uitvallen. Bij de aankoop van je nieuwe auto is het zaak hier vroegtijdig naar te informeren.

Vorig artikel

Hoe goed ken jij Wibi Soerjadi? Vermogen, vriendin en meer

Volgend artikel

Wat betekent ouleh?