/

Hoe goed ken jij Wibi Soerjadi? Vermogen, vriendin en meer

Bron: NU.nl

Weet jij al alles over de welbekende concertpianist en componist? Je hebt vast en zeker al wel eens over hem gehoord, of wellicht ben je een groot liefhebber van zijn muziek. Wibi Soerjadi gaf al op elfjarige leeftijd zijn eerste optreden en is sindsdien doorgegroeid als buitengewoon getalenteerde musici. Ben jij altijd al benieuwd geweest naar zijn vermogen en andere interessante feitjes? Wij hebben alle weetjes over de welbekende Wibi Soerjadi op een rijtje gezet, dus lees snel verder.

Jeugd

In 1970 werd Wibi Soerjadi geboren in Leiden als één van de vijf zonen van de wiskundige Raphael Soerjadi en de sociologe Floor Wasirin. Het muzikale talent zat in de familie, want ook zijn jongste broer is een musicus. Op vroege leeftijd begon Wibi Soerjadi met het bespelen van de piano. Ook deed hij vervroegd eindexamen als musicus op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Dit examen haalde hij niet met een zogenoemde ‘studenten tien’, of ook wel een zes gemiddeld, maar met het hoogst haalbare cijfer. Op jonge leeftijd werd zijn talent dus niet onopgemerkt, al helemaal niet toen hij tijdens zijn studie ook nog eens een derde prijs behaalde op het Franz Lisztconcours. Uiteindelijk was hij pas twintig jaar oud toen hij zijn master had behaald als jongste afgestuurde pianostudent. Wist je dat hij vervolgens samen ging wonen met Marion Klijnsmit, wie destijds zowel zijn vriendin als manager was? 

Carrière

Al snel werd deze getalenteerde musici nationaal bekend, al helemaal nadat hij op Koninginnedag voor koningin Beatrix optrad met een eigen compositie. Vanaf de begin jaren negentig geeft hij ieder jaar een recital in het Concertgebouw in Amsterdam. Dit bestaat uit een uitvoering van alle solostukken dat gecomponeerd is door hemzelf. Wibi Soerjadi treedt elk jaar weer een kerstrecital op, wat ook jaarlijks uitverkocht is. Al snel werd hij ook internationaal bekend nadat hij gedurende de eind jaren negentig gevraagd werd om in de grote zaal van Carnegie Hall in New York te spelen. Een andere internationale mijlpaal vond plaats in het jaar 2005, toen hij in Disneyland Parijs op het vijftigjarig jubileum van Disneyland mocht optreden. 

Soejardi in het concertgebouw te Amsterdam

Privé

Zoals eerder genoemd was zijn vriendin, Marion Klijnsmit, destijds ook zijn manager. Tijdens een concert in 1998 vroeg hij haar ten huwelijk, maar helaas strandde dit huwelijk in 2002. Vanaf dit jaar verhuisde de pianist naar het landgoed Wulperhorst in Zeist. Dit landhuis werd uitgebreid in de achttiende eeuw met een tuin- en parkaanleg door het aanleggen van een grand canal. Deze waterpartij vormt onderdeel van een Franse baroktuin en liep van het landhuis naar de Kromme Rijn. Het neoclassicistische landhuis wordt omringd door maar liefst vijf hectare natuurgebied. Toen Soerjadi in 2002 hier naartoe verhuisde, gaf hij hier ook concerten in zijn eigen zaal. In 2006 vierde hij zelfs in zijn eigen tuin zijn vijfentwintig jarig jubileum met een gratis openlucht pianofestival. Bovendien gaf hij hier ook master- en zomercursussen, maar in 2018 verkocht hij het landgoed. Vervolgens verhuisde hij naar het Landgoed Nijenhuis in Diepenheim, een kasteel dat onderdeel is van de gemeente Hof van Twente. Nu vraag je je misschien af, hoeveel verdient deze concertpianist dan precies? Er is namelijk veel vermogen nodig om dit soort landhuizen te bekostigen. Maar, in 2012 kwam er naar buiten dat hij slechts 800 euro in bezit heeft. Dit was opmerkelijk nieuws, want niemand verwachtte dat hij over weinig liquide middelen beschikt. Het blijkt dat veel geld in zijn bezittingen zit, dus weinig liquide middelen betekent niet zo zeer dat hij er financieel slecht voorstaat. Zijn advocaat liet weten dat het “hartstikke goed” ging met Wibi Soerjadi en dat iedereen schulden heeft in het leven. Toch was dit discutabel voor de advocaat van muziekhandelaar Obbo Spanjaard in 2012. Hij vroeg zich af waar de inkomsten uit optredens van Soerjadi blijven, omdat Obbo Spanjaard nog zo’n 175 duizend euro van hem krijgt. Hierdoor vroeg Nederland zich af, waar gaat Wibi’s geld naartoe? Toen hij in 2018 zijn landgoed de Wulperhorst verkocht, had hij een behoorlijke inschattingsfout gemaakt. De verwachting was dat hij het landgoed verkocht zou krijgen voor maar liefst 2,5 miljoen. In realiteit is het uiteindelijk voor iets meer dan 1 miljoen euro verkocht. Dit was natuurlijk een grote tegenvaller, omdat er ook een hypotheek op rust van rond de 4,5 miljoen euro. Hoog waarschijnlijk heeft dit ook veel impact gehad op zijn vermogen. 

Prijzen

Aan ontvangen prijzen ontbrak het voor Soerjadi niet gedurende zijn carrière. De eerste prijs nam hij in ontvangst op het Prinses Christina Concours in Den Haag en op het Nationaal Eurovisie Concours. Ook de derde prijs op het internationaal Franz Liszt Pianoconcours heeft hij in Utrecht in ontvangst genomen. Maar naast zijn gewonnen prijzen, zijn de cd’s en dvd’s ook meermalen bekroond met goud en platina. Voor een artist in het klassieke genre is dit een merkwaardige prestatie.

Feitjes

Wist jij dat Wibo getroffen was door een aantasting van zijn gehoorzenuw in 2009? Als pianist en componist is dit natuurlijk het ergste wat je kunt overkomen. Wibi Sjoeradi sprak erover en vertelde dat hij nergens meer van genoot. Hij leed aan een tijdelijke doofheid waardoor hij maandenlang niet kon werken. Toen hij niet meer kon genieten van muziek, genoot hij nergens meer van en “smaakte zelfs het eten niet meer”. Na maanden kwam gelukkig langzamerhand zijn gehoor weer terug, wat zijn dertigjarig jubileum in 2011 extra bijzonder maakte. Hij trad voor de tweede keer op in de Carnegie Hall in New York. Hier trad hij een compositie op die hij tijdens de periode van tijdelijke doofheid had gecomponeerd. Dit maakte het extra bijzonder destijds en het nummer werd ontzettend geliefd onder zijn fans. Wist je dat hij daarna als jurylid te zien was op het SBS6 programma ‘Superkids’? In dit programma deden kinderen auditie om hun talent te zien. Hier bleek een jurylid als Wibi Soerjadi goed oog voor te hebben! Samen met andere bekende artiesten zoals Gordon en Maan koos hij als jurylid het kind uit met de meeste punten, de zogenoemde “superkid”. Een ander leuk feitje is dat de pianist sinds kort een relatie heeft, wat hij vorig jaar bekend maakte. Hij koos er bewust voor om Nirthe, zijn vriendin, een jaar lang op de achtergrond te houden, maar sinds vorig jaar is het geen geheim meer. 

Vorig artikel

Aan de slag als rechercheur: taken, salaris en meer

Volgend artikel

BPM: de betekenis en uitleg