Spelen in de grootste speeltuin van Nederland

Niet alleen de grootste speeltuin van Nederland, Linnaeushof is ook de grootste speeltuin van Europa. Het paradijs bevindt zich in Heemstede, dat ligt in Noord-Holland, dichtbij Haarlem.

Oorsprong

De speeltuin heeft van origine een leuke historie. Een van de grondleggers van Linnaeushof was Pieter Grijpstra. Oorspronkelijk was het doeleinde van het gebied bedoelt voor showtuinen. Grijpstra opende in 1955 een miniatuur bloemencorso. Een jaar later, bestond de naam Linnaeushof.

Omdat het hoge aantal bezoekers niet aanhield, werd het aantrekkelijker gemaakt met de aanleg van een kleine speeltuin. De opening speelde zich af op 15 mei 1963. Hier komt de andere ‘grondlegger’ om de hoek kijken. Godfried Bomans was namelijk degene die de speeltuin opende.

De zoon van Pieter Grijpstra, Fris, hielp sinds 1969 mee in het bedrijf. Vanaf toen begonnen de gloriejaren van het bedrijf, met meer dan driehonderdduizend bezoekers per jaar. Steeds meer speeltoestellen bevonden zich op de grond. Voor elke bezoeker werd een veilig bezoek gegarandeerd.

De familiebanden houden na het beheer van Pieter en Frits Grijpstra niet op. Vanaf 1999 kwam een derde generatie Grijpstra aan het roer van het bedrijf te staan. Sander zorgde ervoor dat het succes van het park werd behouden.

Uiteindelijk is het bedrijf in 2012 overgenomen door Aspro Parks. Met nog vele uitbreidingen is de grootste speeltuin van Europa misschien ook wel de leukste.

Attracties

Nu vraag je je wellicht af, wat is daar dan precies te doen? Het antwoord: genoeg. Het park biedt maar liefst 350 attracties aan, die plaatsvinden in zowel de buiten- als binnenspeelplaats. Voorbeelden van attracties zijn:

 • Karten
 • Klimparcours
 • Glijbanen
 • Trampolines
 • Doolhof
 • Hindernisbaan
 • Waterfietsen
 • Kabelbaan
 • Zandbak
 • En ga zo maar door!

De mogelijkheden om te spelen zijn eindeloos. Bovendien bevindt er in het park zich ook nog een waterspeeltuin. Ideaal voor in de warme zomermaanden. Even verkoelen tussen al het spelen door, is op een hete dag geen overbodige luxe.

Openingstijden

De openingstijden van de grootste speeltuin van Nederland variëren afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Over het algemeen is het park in de zomermaanden langer geopend, namelijk tot 1800u in plaats van 1700u. Het is daarom altijd verstandig om vooraf te controleren wanneer het park geopend is voordat je een bezoek plant.

Helaas is de speeltuin op dit moment gesloten. Vanaf eind maart 2023 zal de speeltuin weer haar deuren openen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de speeltuin voor een groot gedeelte uit een buitenspeeltuin bestaat. Het ‘seizoen’ speelt zich af van maart tot en met september. Alsnog genoeg speeltijd dus.

Prijzen

Een speeltuin met zoveel faciliteiten is logischerwijs niet gratis. Het personeel moet betaald worden en het onderhoud is enorm. De huidige prijzen voor een bezoek aan de Linnaeushof zijn:

 • €17,00 per persoon per dag
 • €10,95 per persoon voor basisschoolklassen
 • €14,50 per persoon voor groepen met meer dan 20 personen
 • €22,25 per persoon bij een verjaardagsarrangement

Mocht je vaker per seizoen het park willen bezoeken, dan is misschien een seizoensabonnement iets voor jou.

Recensies

De grootste speeltuin van Nederland heeft een overweldigend aantal positieve recensies op internet. Veel bezoekers prijzen het park vanwege de vriendelijke medewerkers, de schone omgeving en de grote verscheidenheid aan attracties. Daarnaast worden de redelijke prijzen vaak genoemd als een groot pluspunt van de speeltuin.

Voorbeelden van 5 sterren recensies die recent zijn gegeven, zijn:

Super leuke speeltuin met voor ieder kind wat wils. Ik zou zeggen leuk voor kinderen in het basisonderwijs maar er is ook genoeg voor kleinere kindjes. Overzichtelijk en netjes met genoeg leuke plekjes om lekker te zitten. Wij gaan zeker nog een keer!

Mooi en schone speel tuin om samen met de kinderen naar toe te gaan. Horeca is ok, maar kan allemaal een stuk beter. Toch vijf sterren van mij want raad het echt aan om hier naar toe te gaan.

Voor ieder wat wils! Zelfs met een klein tegenvallertje, wordt aangeraden om naar de speeltuin heen te gaan. De grote verscheidenheid aan attracties zal hier zeker aan bij hebben gedragen.

Waarom is spelen zo belangrijk?

Spelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen en heeft een grote impact op hun fysieke, sociale, cognitieve en emotionele ontwikkeling. Waarom? Hier volgt een aantal redenen:

 • Fysieke ontwikkeling: Door te spelen, oefenen kinderen hun fysieke vaardigheden en verbeteren ze hun coördinatie, grove motoriek en spierkracht. Dit kan ze helpen om zo gezond te blijven en hun algehele fysieke ontwikkeling te bevorderen. Bovendien stimuleren succeservaringen de kinderen erg. Wellicht dat ze uit henzelf straks wat vaker naar buiten gaan.
 • Sociale ontwikkeling: Spelen biedt kinderen de mogelijkheid om te leren hoe ze met anderen moeten omgaan, hoe ze samen kunnen werken en hoe ze problemen kunnen oplossen. Door te spelen leren kinderen sociale vaardigheden zoals delen, luisteren, communiceren en het tonen empathie.
 • Cognitieve ontwikkeling: Cognitieve vaardigheden, zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen, taalontwikkeling en ruimtelijk inzicht worden gestimuleerd. De verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd.
 • Emotionele ontwikkeling: Het begrijpen van emoties is lastig, maar spelen kan helpen om zelfvertrouwen te vergroten, angst te verminderen en stress te verminderen. Bovendien zullen kinderen in contact komen met emoties als boosheid, verdriet en teleurstelling, maar ook extreme opgewektheid.

Kortom, spelen is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Het biedt ze de mogelijkheid om te leren, te ontdekken, te groeien en (niet onbelangrijk) plezier te hebben. Als ouders, verzorgers en opvoeders is het belangrijk om kinderen voldoende tijd en ruimte te geven om te spelen en te genieten van de voordelen die dit met zich meebrengt.

Unieke ervaring

De grootste speeltuin van Nederland biedt een bijzondere ervaring, omdat het een perfecte mix van avontuur en plezier geeft. De speeltuin heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en uitgebreid, waardoor het nu een van de meest complete speeltuinen in Europa is. Bovendien is het park op een prachtige locatie gelegen, midden in een groene omgeving. Het is veilig en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Vorig artikel

Leven op grote voet: grootste schoenmaat, ongemakken en meer

Volgend artikel

Met deze tips kan je frituren in de pan