Leven op grote voet: grootste schoenmaat, ongemakken en meer

De gemiddelde schoenmaat van mannen ligt op maat 43, bij vrouwen op maat 39. Valt mee zou je denken, maar bij elk gemiddelde bestaan ook uitersten. De grootste schoenmaat werd gemeten bij de Venezolaanse Jeison Rodriguez. De lengte van zijn voeten leverde maat 68 op.

De grootste schoenmaat

De twintiger Rodriguez kwam naar Nederland voor het maken van schoenen. In zijn moederland was er geen enkele schoenmaker te vinden die schoenen in zijn maat kon maken. Dat leverde problemen op, want hoe moet je je dan comfortabel voort bewegen?

Met voeten van 46 centimeter, zou de jongeman de grootste voeten ter wereld hebben. Voor schoenmaker schoenmaker Georg Wessels uit Zutphen bood dit een mooie uitdaging. Hij is gespecialiseerd in grote schoenmaten en maakte met plezier passende schoenen voor Rodriguez.

Het verband tussen je lengte en je schoenmaat

Het is geen verrassing dat er een verband bestaat tussen je lengte en je schoenmaat. Over het algemeen hebben mensen met een grotere lichaamslengte ook grotere voeten. Neem Rodriguez, die niet alleen lange voeten heeft, maar zelf ook lang is, namelijk 2,36 meter.

Het lichaam moet in het algemeen meer gewicht dragen en heeft dus meer steun nodig. Maar het is niet altijd zo eenvoudig als de uitspraak: “hoe groter je bent, hoe groter je schoenmaat”. Er zijn ook andere factoren die de grootte van je voeten kunnen beïnvloeden, zoals je leeftijd, gewicht en breedte van je voet. Neem bijvoorbeeld ouderdom. Je voetweefsel wordt zwakker, waardoor je voeten uitzakken. Grote kans dat je dan een grotere schoenmaat nodig zal hebben.

Hoe meet je de juiste schoenmaat?

Ongetwijfeld heb je weleens een schoenenwinkel bezocht, waar je dan met je voet op een plaat wordt gezet. Hieraan kan de schoenenverkoper aflezen welke schoenmaat je (ongeveer) nodig zal hebben. Natuurlijk kan je ook zelf je voeten opmeten, mocht je bijvoorbeeld je schoenen liever online willen kopen. Hieronder volgt een paar simpele stappen om de juiste schoenmaat te meten:

  • Stap 1: Plaats een stuk papier op de grond en ga er met je blote voet op staan. Zorg ervoor dat je voet plat op het papier staat en je tenen naar voren wijzen.
  • Stap 2: Teken een lijn langs de hiel (de achterzijde van je voet) en een lijn langs de langste teen.
  • Stap 3: Meet de afstand tussen de twee lijnen in centimeters of inches.
  • Stap 4: Raadpleeg een schoenmaattabel om je juiste schoenmaat te vinden op basis van de gemeten lengte van je voet.

Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende schoenmerken mogelijk verschillende maten hanteren, dus het is altijd een goed idee om verschillende maten te proberen en te voelen welke het beste past.

De meest voorkomende schoenmaten die je in Nederland zal tegenkomen zijn de Europese, Engelse of Amerikaanse maten.

Ongemakken van grote voeten

Een record dragen van het hebben van de grootste voeten klinkt misschien leuk. Toch zijn er vele ongemakken waarmee mensen met grote voeten moeten leven. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Beperkte schoenkeuze: Mensen met grote voeten hebben vaak moeite om de juiste schoenen te vinden die bij hun voetgrootte en -vorm passen, neem Rodriguez. Winkels hebben een beperkt assortiment van grote maten en het is moeilijk zijn om modieuze schoenen te vinden die passen en comfortabel zijn.
  2. Onzekerheid: Sommige mensen met grote voeten voelen zich onzeker over hun voetgrootte. Denk aan de onzekerheid bij het kopen van schoenen of het dragen van open schoenen of sandalen. Mocht dit gevoel op dagelijkse basis terugkomen, dan zal het schade toebrengen aan hun algemene zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.
  3. Vermoeidheid en pijn: De extra druk op de voeten, door een groot gewicht of het dragen van verkeerde schoenen, kan leiden tot vermoeidheid en pijnlijke voeten of bijdragen aan de ontwikkeling van gewrichts- en spierproblemen.

Groei stoppen

Een aantal heeft het geluk dat op jonge leeftijd hevige groei van het lichaam kan worden tegengegaan. Overmatige groei van voeten kan worden veroorzaakt door een hormonale disbalans. Het is belangrijk om de oorzaak van de overmatige groei te achterhalen voordat er actie kan worden ondernomen om deze tegen te gaan.

In dit geval kan hormoontherapie worden gebruikt om de groei van voeten te vertragen of te stoppen. Deze therapie bestaat uit het toedienen van hormonen die de groei van botten en weefsels beïnvloeden.

Overmatige groei bij kinderen kan ook worden tegengegaan door de groei letterlijk te stoppen. Er worden dan kleine sneetjes in de groeischijven gemaakt, wat de groei van deze schijf, je denkt het al, zal afremmen.

De wetenschap achter comfortabele schoenen

Grote voeten of niet, comfortabele schoenen zijn geen overbodige luxe. Wil je comfortabele schoenen vinden, dan zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Zo is de pasvorm van cruciaal belang, omdat een schoen die te strak zit of wrijving veroorzaakt, blaren en andere problemen kan veroorzaken. Daartegenover staan te losse schoenen, die met weinig ondersteuning leiden tot pijnlijke voeten en blessures. Het is daarom belangrijk om een schoen te kiezen die goed past bij de vorm en grootte van je voet.

Een ander belangrijk aspect van comfortabele schoenen is de demping. Schoenen met goede demping helpen de impact van elke stap te absorberen en verminderen de druk op de voeten en gewrichten. Dit is met name van belang voor mensen met een grotere schoenmaat, omdat hun voeten en gewrichten over het algemeen meer worden belast.

De materialen van een schoen dragen eveneens bij de mate van het comfort. Ademende materialen zoals mesh of leer kunnen helpen om de voeten koel te houden en het zweet te verminderen, terwijl zachte materialen zoals gevoerde zolen en binnenvoeringen voor juist voor extra comfort zorgen. Denk ook aan memory foam als zool, dat veel terug te vinden is bij sportschoenen. De zool wordt in zo’n schoen gevormd naar je voet.

Leven op grote voet

Het leven op grote voet kan uitdagend zijn als het gaat om het vinden van comfortabele schoenen die bij je passen. Het is belangrijk om te onthouden dat schoenmaten variëren tussen merken en dat het meten van je voeten essentieel is om de juiste maat te vinden. Mocht je jezelf herkennen in het hebben van een uitzonderlijk grote schoenmaat, overweeg dan om een professional in te schakelen. Die zal je ongetwijfeld helpen bij het vinden van de juiste schoen.

Vorig artikel

Het vermogen van Christijan Albers

Volgend artikel

Spelen in de grootste speeltuin van Nederland