/

Met deze tips kan je frituren in de pan

Op de zaterdagmiddag een frikandelletje in de frituur is niet verkeerd. Of, ‘doe eens gek’, op dinsdagavond na een lange dag werken een broodje kroket. Om welke reden of op welk moment je ook de frituurpan wil aanzetten, het bruine fruit blijft voor velen een favoriet.

Geen frituurpan

Na overmatig gebruik van het zilveren stuk glorie zou het kunnen zijn dat je frituurpan tabee zegt. Geen probleem! Er bestaat ook een mogelijkheid om in een pan te frituren. En daarmee bedoelen we niet het aanschaffen van een nieuwe. We hebben het over het letterlijk te frituren in een pan. Op je gasfornuis of inductieplaat. Het kan, geloof ons maar.

Frituren in de pan

Handig als je frituurpan net kapot is gegaan of je geen frituurpan wil aanschaffen: frituren in je pan. Wel moet de pan aan een aantal eisen voldoen. Ook is het handig als je andere spullen in huis neemt. Zo wordt die goudkleurige kaassoufle tenminste gaar.

Benodigdheden

Allereerst is het nodig om de volgende producten in huis te hebben of eventueel aan te schaffen. Op een rijtje:

  • Pan: de pan moet in ieder geval tegen hoge temperaturen kunnen. Daarnaast is het fijn als de pan wat hoger is, omdat het vet nog weleens kan gaan spetteren. Een geschikt materiaal hiervoor is gietijzer. Er bestaan ook speciale pannen voor de frituur, die zelfs over een mandje beschikken. Zo hoef je je snacks en patat er niet zelf uit te vissen.
  • Schuimspaan: mocht je niet een speciale pan aan willen schaffen, omdat je er al eentje hebt, dan is een schuimspaan aan te raden. In deze spatel zitten gaatjes. Je kan hiermee makkelijk je frituurgoed laten uitlekken. Kies natuurlijk wel voor een ijzeren spatel. Kunststof zal snel wegsmelten.
  • Thermometer: het vet waarin je alles zal frituren, moet natuurlijk op temperatuur komen en blijven. Zoals je misschien weet, ligt de gewenste temperatuur op ongeveer 180 graden Celsius. Controleer of de thermometer tot deze hoogte reikt.
    Mocht je geen thermometer hebben of willen aanschaffen? Met een stukje brood kan je ook controleren of het vet al goed is. Wanneer er belletjes ontstaan rondom het stukje brood, is het vet op temperatuur.
  • Vet: maar voor welk vet ga je dan? De meeste ‘natuurlijke’ keuzes vallen op zonnebloemolie of olijfolie. Je kan ook gewoon kiezen voor vloeibaar frituurolie. Dit is vaak een samenstelling uit meerdere soorten oliën en vet.

Stappenplan

Nu volgt een stappenplan waarmee je zo veilig mogelijk kan zorgen voor een typisch zaterdagavond maaltijdje.

Stap 1: Verhit het vet in de pan tot ongeveer 180 graden Celsius. Wees niet te zuinig met de hoeveelheid vet. Vooral bij patat en oliebollen moet je ervoor waarborgen dat je niet te weinig gebruikt. Anders zal je zien dat het te ver naar beneden zakt, aan de bodem blijft plakken en verbrand.

Stap 2: Je kan nu beginnen met frituren. Op de verpakking van je patat en andere snacks staat de duur van frituren. Je kan ook zelf een oog in het zeil houden. Een frikandel is goed als deze drijft, een kaassoufle moet je halverwege nog even omdraaien en een kroket zal ongeveer 6-8 minuten moeten frituren. Let erop dat de temperatuur flink kan zakken als alles bevroren is. Houd de thermometer dus goed in de buurt.

Stap 3: Als het goed is, is alles naar bereiding gefrituurd. Je kan nu gaan genieten van alles dat je hebt gebakken. Je kan voorgaande stappen herhalen voor een ronde twee. Genoeg gehad? Zet dan het gas of de inductieplaat uit en laat het vet goed afkoelen.

Stap 4: Het afgekoelde vet kan je weer terug in de fles gieten. Hergebruik zou kunnen, mits het niet te vies is geworden. Gebruikt frituurvet kan je op verschillende plekken inleveren. Het is niet de bedoeling dat je het door de wc spoelt.

Op deze manier heb je zonder de klassieke frituurpan toch kunnen frituren in de pan. Laat kinderen bij voorkeur niet te dicht in de buurt komen en waak ervoor dat je veilig handelt.

Nooit meer frituren?

Maar misschien wil je juist af van de goudgele glorie waaruit het bruine fruit oprijst. Gelukkig voor jou hebben we alvast een paar alternatieven gevonden, ieder met zijn eigen voordelen.

  1. Airfryer: De populaire airfryer bereidt voedsel op hoge temperatuur, met hete lucht. Het produceert knapperige gerechten zonder het vet van de frituur, waardoor het een gezondere optie is. Het is bovendien gemakkelijk schoon te maken en vereist minder onderhoud dan een frituurpan. Zo heb je toch nog je kroketje in handen.
  2. Oven: Om een ​​knapperige textuur te krijgen, kan je je ook voedsel bakken in een oven. Het lijkt een beetje op een airfryer, of eigenlijk is een airfryer een soort kleine oven. Nadeel is wel dat het over het algemeen lang duurt.
  3. Grill of barbecue: Grillen of barbecueën is een ook een optie om je eten te bereiden. Het is een alternatief voor vlees, groenten en vis. Helaas zal je hier niet zo snel je kaassoufle op terugvinden. Daarentegen kan een frikandelletje prima op de barbecue.
  4. Wokken: Wokken is een snelle en eenvoudige manier om je eten voedsel te bereiden. Bij wokken gebruik je vaak veel sauzen en kruiden. Toch wat meer culinair dan de ietwat smaakloze nasischijf. Bovendien zorgt het voor het behoudt van de smaak van de ingrediënten.

Over het algemeen zijn er dus veel alternatieven voor een frituurpan die een vergelijkbare textuur en smaak kunnen bieden met veel minder vet. Afhankelijk van jouw voorkeur en beschikbare apparatuur, kan je beginnen met experimenteren.

Conclusie

Het is niet heel moeilijk als je wil gaan frituren in een pan op het fornuis of de inductieplaat. Het belangrijkste is dat je veilig te werk gaat, de stappen op de gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgt en uitkijkt voor opspattend vet. Misschien moet je een paar dingen aanschaffen, maar het zou een goede investering kunnen zijn.

Frituren is misschien niet het beste voor je gezondheid, maar wel erg lekker. Eens een keertje het vet verwarmen moet geen problemen opleveren. Mocht je er toch tegenaanlopen dat je van het frituren afwilt, dan biedt de keuken je genoeg alternatieven. Bovenaan die lijst staat toch wel de airfryer, omdat deze het dichtstbij het resultaat van frituren komt.

Vorig artikel

Spelen in de grootste speeltuin van Nederland

Volgend artikel

10x Recepten voor makkelijke cocktails