10x Recepten voor makkelijke cocktails

Of het nu gaat om een avondje thuis op de bank met je geliefde, of juist om het organiseren van een feestje: een cocktail is altijd een goed idee. In deze blog geven we je 10 makkelijke recepten voor het maken van cocktails. Ook de beste tips en trics komen erin terug.

Benodigdheden

Voor het maken van een cocktail, kan je vaak gebruiken maken van dezelfde benodigdheden. Dit zijn:

 • Cocktailshaker
  Om een goede mix te maken, komt bij het maken van veel cocktails een shaker aan te pas. Makkelijk in omgang en goed schoon te maken.
 • Speciale cocktailglazen
  Op het internet zijn verschillende cocktailglazen te vinden. Een martini serveer je namelijk niet in hetzelfde glas als een gin tonic. Het geeft je eigengemaakte cocktail een luxe look. Net echt dus.
 • Jigger
  Een wat? Een jigger! Dit is eigenlijk een kleine maatbeker, speciaal voor hoeveelheden die in cocktails gaan. Zo wordt je drankje niet te sterk en brengt het de smaak goed in balans.
 • Strainers
  De mix uit de shaker kan je door een strainer (zeefje) laten gaan, zodat je geen onnodig ijs of andere ingrediënten in je drankje krijgt.
 • Sterk glas
  Mocht je geen shaker hebben of is het niet nodig om de cocktail te shaken, dan is een sterk glas zeker aan te raden. Cocktailglazen zijn vaak ietwat fragiel en kunnen sneller kapot gaan bij het mixen.

Mocht je je carrière als cocktailmaker willen uitbreiden, dan zou je je collectie nog kunnen uitbreiden met de pour spout, peeler en mudler.

Recepten

En dan nu: tien van de meest bekende en favoriete cocktails van het moment, uitgeschreven in een kort recept.

 1. Margarita:
  – 45 ml tequila
  – 20 ml triple sec (sinaasappellikeur)
  – 30 ml limoensap.
  Mix alle drie de ingrediënten met ijs en giet het mengsel zonder ijs in het glas. Eventueel kan je ter garnering een schijfje citroen toevoegen.
 2. Mojito:
  – 20 ml limoensap
  – 60 ml witte rum
  – 15 ml suikersiroop
  Plet 6 muntblaadjes in een glas met de limoensap en de suikersiroop. Voeg rum en crashend ijs toe. Vul tot slot aan met bruiswater.
 3. Aperol Spritz:
  – 90 ml prosecco
  – 60 ml Aperol
  – een scheutje bruiswater
  Simpeler kan het niet. Mix alle ingrediënten bij elkaar en voeg ijs toe. Een schijfje sinaasappel maakt het beeld helemaal af.
 4. Moscow Mule:
  – 45 ml wodka
  – 15 ml limoensap
  – 120 ml gemberbier
  Doe ijs in het glas en giet de wodka er overheen. Voeg daarna het limoensap toe en top het af met het gemberbier. Een schijfje limoen aan de rand van het glas, gebruik je als afsluiter.
 5. Cosmopolitan:
  – 45 ml wodka
  – 20 ml triple sec (sinaasappellikeur)
  – 15 ml limoensap (een halve limoen ongeveer)
  – 45 ml cranberrysap.
  Doe alle ingrediënten in de shaker met ijs. Shake tot je een frontlaagje krijgt. Je kan het nu in het glas gieten, nadat je even hebt geproefd of de smaak goed is. Als garnering kan je een sinaasappel partje op het glas doen.
 6. Espresso martini
  – 45 ml wodka
  – 30 ml verse espresso
  – 15 ml Kahlúa (koffielikeur)
  – 15 ml suikersiroop
  Zet een verse espresso en laat deze afkoelen. Doe alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijsblokjes. Schud krachtig en zeef de cocktail in een martiniglas. Garneer met enkele koffiebonen.
 7. Gin & Tonic:
  – 50 ml gin
  – 100 ml tonic water (verhouding 1:2, gin:tonic)
  Mix de ingrediënten in een glas met ijs. Garneer met een schijfje limoen of komkommer. Maar je kan deze cocktail ook makkelijk met andere dingen garneren.
 8. Daiquiri:
  – 60 ml rum
  – 30 ml limoensap
  – 15 ml suikersiroop
  Shake alles door elkaar en zeef het voordat je het mengels het glas ingiet. Een schijfje limoen bij het serveren en voilà, je hebt een cocktail. Voor in de zomer is een frozen daiquiri een leuk alternatief.
 9. Bloody Mary:
  – 30 ml wodka
  – 90 ml tomatensap
  – 15 ml citroensap
  – 2 à 3 druppels tabasco en
  – 2 à 3 druppels worcestershiresaus
  In volgorde van de ingrediëntenlijst, vul je het al met ijs gevulde glas. Mocht het nog niet te pittig zijn, dan kan je nog wat tabasco toevoegen. Een stuk bleekselderij en een partje citroen is gebruikelijk als garnering.
 10. Sex on the Beach:
  – 30 ml wodka
  – 30 ml perziklikeur
  – 90 ml sinaasappelsap
  – 30 ml cranberrysap
  Serveer met ijs en een schijfje sinaasappel, nadat je alle ingrediënten hebt gemixt. Mocht je houden van bitter, dan kan je de hoeveelheden van sinaasappelsap en cranberrysap aanpassen. Hoe meer cranberrysap, hoe bitterder de smaak.

Mocktails

Let op: GEEN 18, GEEN ALCOHOL. Er bestaan talloze recepten voor het van van mocktails (alcoholvrije cocktails). Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • Mocktail Margarita: deze alcoholvrije versie van de klassieke Margarita bevat limoensap, sinaasappelsap, agavesiroop en bruiswater.
 • Shirley Temple: dit is een no alcohol cocktail die bestaat uit ginger ale, grenadinesiroop en een schijfje limoen.
 • Virgin Mary: de variant van de Bloody Mary bestaat uit tomatensap, citroensap, worcestershiresaus, tabasco, zout en peper.
 • Nojito: Mojito is Noijito. Een verfrissend drankje met muntblaadjes, limoensap, rietsuikersiroop en bruiswater.
 • Cosmo-not: deze versie van de Cosmopolitan bevat cranberrysap, limoensap, sinaasappelsap en suikersiroop.

Aan de slag!

Het maken van cocktails kan een leuke en creatieve manier zijn om gasten te vermaken of om te genieten van een drankje in huis. Het proces kan soms wat overweldigend lijken, vooral als je een beginner bent, maar met een paar eenvoudige tips en een beetje oefening kan iedereen heerlijke cocktails maken.

Het is belangrijk om de juiste ingrediënten te hebben, de juiste verhoudingen te kennen en te weten hoe je de cocktail moet shaken of roeren. Maar bovenal is het belangrijk om te experimenteren en je eigen smaak te ontwikkelen. Of je nu een klassieke Martini of een creatieve nieuwe creatie maakt, het is het plezier en de sociale sfeer die het maken van cocktails zo leuk maakt. Proost!

Vorig artikel

Met deze tips kan je frituren in de pan

Volgend artikel

De jaren ’80 in al haar glorie: snoep van vroeger en meer