/

De jaren ’80 in al haar glorie: snoep van vroeger en meer

De jaren ’80 was een unieke tijd in de Nederlandse geschiedenis. Het was een decennium vol veranderingen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cultuur, muziek, mode, technologie en levensstijl. In deze blog zullen we enkele aspecten van de jaren 80 onder de loep nemen, waaronder snoep, de levenswijze van Nederlanders, belangrijke gebeurtenissen in Nederland in die tijd, muziek, hobby’s en de generatie die in die tijd opgroeide.

Snoep

Een van de meest memorabele aspecten voor mensen geboren in de jaren ’80 is het snoep. Snoepen was natuurlijk een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en er waren talloze soorten snoep om uit te kiezen. Enkele van de meest populaire snoepjes in de jaren ’80 hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Jawbreakers:
  Spicy en bomvol kaneel waren een kenmerk voor deze Fire Balls. Keihard waren ze, maar na een tijdje in je mond, werd het kauwgom. Of de tandarts zo blij was met deze aanslag op je tanden, is natuurlijk wel te raden.
 • Schuimblok:
  Het ziet eruit als een spekje, maar dat is het niet. Dit blok, kenmerkend aan haar roze en gele kleur, smelt heerlijk weg op je tong.
 • Zoute rijen:
  Een beetje een KitKat verhaal, eet je de rij poppetje voor poppetje op, of maakt het je niet uit. Een officiële etiquette voor het eten van dit snoepgoed is er niet, maar menigeen zal je aangeven wanneer je het anders doet dan zij.
 • Snoepketting:
  Hoe fijn is het dat je eindeloos kon blijven snoepen van een snoepketting die je om had. En hoe leuk dat je tijdens het spelen telkens een hapje kon nemen, in plaats van dat het zo weg was.
 • Lik schelpen:
  Een echte klassieker zijn de lik schelpen. Bij dit snoepgoed moest je net zo lang blijven likken tot het suiker eruit kwam. Wastje na afloop niet je handen goed genoeg? Dan bleef het al het zand van de zandbak er daarna lekker inzitten.
 • Zoethout:
  Als we het dan hebben over snoep waar je lang mee kon doen dan staat zoethout zeker op de lijst. De hele dag knagen aan een stuk hout dat heerlijk smaakvol bleef. Wat wil je nog meer, kan je denken.
 • UFO’s:
  De zure smaak bleef maar kort in je mond, maar van UFO’s kon je er makkelijk meer van op. Het zure poeder werd namelijk omhult door eetpapier, wat erg licht op de maag valt.
 • Tube kauwgom:
  In plaats van de kleine stukjes kauwgom die nu in een verpakking zitten, was dit een toch wel heel interessant spul. Uit de tube kon je kauwgom spuiten. Spoot je de hele tube in je mond? Dan zou je voor een halfuur niet meer kunnen praten.
 • Plofrijst:
  Oók licht op de maag was plofrijst. Door de chemische smaak bijt je wel heen, maar én of dat je hier veel van kon eten. De leuke kleurtjes waren over het algemeen bijzaak.

Het leuke is dat veel van dit soort snoepgoed nog steeds te koop is in de Nederlandse supermarkten en snoepwinkels. Voor een trip down memory lane, ga je daarom nu nog naar de winkel!

Levenswijze Nederlander

In de jaren ’80 had de gemiddelde Nederlander logischerwijs een andere levensstijl dan vandaag de dag. Het was een tijd van verandering en vooruitgang, waarin technologische ontwikkelingen een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven van mensen. In vergelijking met de jaren ’70 werd er meer aandacht besteed aan gezondheid en fitness. Daarnaast was er sprake van grote veranderingen in interieur. Met name de komst van de Ikea in 1979, werd het voor menig Nederlander toegankelijker om wat nieuws neer te zetten.

Belangrijke gebeurtenissen

Er vonden natuurlijk verschillende belangrijke gebeurtenissen plaats in de jaren ’80. Een van de meest opvallende gebeurtenissen waren:

 • De kroning van koningin Beatrix in 1980. Bekend werd het bovendien omdat er op die beste dag in april rellen ontstonden als gevolg van de woningnood. Een bekende leus was: geen woning, geen kroning.
 • De ontvoering van Freddy Heineken in 1983. Wat later in ging als een van de meest bekende ontvoeringen in Nederland, gebeurde ook in de jaren ’80.
 • De val van de Berlijnse Muur in 1989. Dit betekende niet alleen feest in Duitsland, ook veel Nederlanders vierden deze, nu historische gebeurtenis.
 • Nederland ging over naar kabeltelevisie. Een ontwikkeling dat maar een kleine stap was in de volledige mediawereld.

Muziek

De jaren ’80 was ook een tijd van grote veranderingen op het gebied van muziek. In Nederland waren bands als Doe Maar, The Nits en The Scene populair. Ook internationale acts als Madonna, Prince, Michael Jackson en Queen waren in deze periode zeer succesvol. Het was een tijd van nieuwe muziekgenres, zoals New Wave en Post-Punk. Bovendien leende de tijd zich perfect tot het verhogen van populariteit van Synthpop en Hiphop. Veel van deze muziekgenres worden tegenwoordig nog steeds beluisterd en hebben een blijvende invloed gehad op de popmuziek.

Hobby’s

In de jaren 80 had men andere hobby’s dan tegenwoordig. Er was bijvoorbeeld een grote interesse in doe-het-zelf-projecten en handwerk, zoals breien, haken en quilten. Daarnaast waren bordspellen, zoals Monopoly en Scrabble, populair en werd er veel gelezen. Alles op de computer was nog relatief nieuw, maar ook daar werd steeds meer tijd aan besteed. Verder was er een grote interesse in fotografie en videocamera’s, dat steeds betaalbaarder werd.

Generatie

De generaties die opgroeiden in de jaren 80 wordt vaak aangeduid als de “Xennials of Generatie Y”. Xennials zijn de mensen geboren tussen 1971-1985 en Generatie Y tussen 1986 – 2000. De Generatie Y werd gevormd door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de opkomst van de computer en internet. De Generatie Y was over het algemeen wat sceptischer en individualistischer dan de voorgaande generaties. Ze richtten zich op een goede werk-privé balans. Het was een generatie die veel waarde hechtte aan eigen keuzes en vrijheid.

Conclusie

De jaren ’80 was een decennium vol veranderingen en ontwikkelingen. Misschien herinner je je jeugd nog wel haarscherp, of herken je alleen het snoep dat we hebben omschreven. De levenswijze van deze Nederlanders is beïnvloed door verschillende historische gebeurtenissen, maar ook opkomende technologie. Hoewel veel van deze trends en ontwikkelingen al lang achter ons liggen, blijft de invloed van de jaren 80 nog steeds zichtbaar in onze cultuur en samenleving.

Vorig artikel

10x Recepten voor makkelijke cocktails

Volgend artikel

Aan de slag als rechercheur: taken, salaris en meer