black smartphone near person

Overweeg jij een carrièreswitch? Dit zijn de mogelijkheden!

Voor iedereen die zich wil oriënteren op ander werk, zijn gouden tijden aangebroken. In vrijwel de gehele arbeidsmarkt ontstaat geleidelijk steeds meer krapte, doordat een grote groep mensen nu met pensioen gaat, terwijl er aan de onderkant minder nieuwe mensen bijkomen. Het zijn de gevolgen van de massale bevolkingsgroei in de jaren 50 en 60, die daarna afvlakte. Over pakweg vijftien jaar zal Nederland hierdoor qua inwoneraantal zelfs enige tijd krimpen. Wil je een andere baan, dan staan de werkgevers te dringen om jou in het team te krijgen. Bovendien zitten we midden in de energietransitie, die volop nieuwe mogelijkheden biedt.

Overstap nu maken

Op milieuvriendelijke wijze energie opwekken en daarmee volledig voorzien in onze energiebehoefte, dat is het streven voor de komende decennia. Er zal nog heel wat moeten gebeuren voordat we dat doel hebben bereikt, maar als we het niet doen, putten we de planeet verder uit en neemt het broeikaseffect nog verder toe. Er zijn momenteel honderden vacatures energietransitie te vinden in de meest uiteenlopende functies. Zie jij jezelf al in een baan als engineer of ben je een geboren projectmanager? Dan is dit het moment om je te focussen op deze mogelijkheden. Aan werk zul je de komende jaren zeker geen gebrek hebben, dus maak die overstap juist nu voor een onbezorgde toekomst.

Die kabels komen er niet vanzelf

In het verlengde hiervan zullen ook in andere sectoren veel extra mensen nodig zijn. Om bijvoorbeeld de toenemende vraag naar elektriciteit aan te kunnen, zal het huidige netwerk behoorlijk moeten worden uitgebreid. Net zoals de aanleg van wegen en dijken valt ook het leggen van kabels tot de infrastructuur en de vacatures infra zijn nu misschien wel talrijker dan ooit. Als je kiest voor deze sector, zul je over het algemeen aan het werk zijn in opdracht van een overheid of nutsbedrijf. Dit zijn namelijk veelal de beheerders van alles wat zich onder de grond bevindt. Jaarlijks wordt in het voorjaar de landelijke Dag van de Bouw georganiseerd, hier kun je ook veel informatie vinden over het werk in de infrastructuur. Immers: die kabels komen er niet vanzelf!

Grote diversiteit aan vacatures

Met name aan technisch geschoold personeel is momenteel veel behoefte. Wie de vacatureoverzichten bekijkt, vindt echter ook banen op het gebied van management, kwaliteitsbewaking, veiligheid, enzovoort. De diversiteit aan energietransitie-gerelateerde vacatures is momenteel bijzonder groot te noemen.

Vorig artikel

Hoe kies je de perfecte haag voor jouw tuin?

Volgend artikel

Haal meer uit je databundel met deze 5 slimme tips