Lil Kleine: carrière, moeder, optreden en meer

Ik denk aan m’n krantenwijk, terwijl ik langs je rij
Hier wordt je ams bedijt, dus je maakt geen kans bij mij
(…)

Ben je zo begin 20 jaar, dan weet je ongetwijfeld welke melodie bij bovenstaande tekst hoort. Tenminste, als je weleens ben uitgegaan en in de hoogtijdagen van Lil Kleine nog keihard met hem mee zong. Niet wetende wat voor, pardon our french, vreselijke dingen hij in zijn privésferen zou veroorzaken.

In deze blog zullen we het in elk geval hebben over van alles over Jorik’s, want dat is zijn echte naam, leven. We zullen het hebben over zijn carrière, over of hij anno 2024 nog optreedt, wie zijn moeder is, hoe het met zijn zoontje gaat en nog veel meer.

Een muzikaal talent

Het was 15 oktober 1994 toen Jorik Scholten voor het eerst het levenslicht zag. Als snel, in zijn tienerjaren, werd bekend dat hij wel wat had met dansen en acteren. Hij treedt op verschillende plekken op en komt op een gegeven moment in aanraking met Lange Frans. Rapper Lange Frans adviseert Scholten in het maken van muziek en als vanzelfsprekend gaat vanaf daar het balletje rollen.

Hij brengt in 2012 een eerste mini-album uit en zal drie jaar later een grote hit scoren. Of tenminste, wel meer dan 1. Hij zal eerst samen met Ronnie Flex drie weken in de Top 40 staan met ‘Zeg Dat Niet’, waarna hij weken later de samenwerking met Flex doorzet om ongelofelijk veel streams binnen te harken met ‘Drank & Drugs’. Jaren gaan voorbij, evenals verschillende Top 40-hits, nieuwe albums en vele optredens. Het gaat in principe goed met Lil Kleine, tot 2023.

Beschuldigingen

In 2021 wordt Lil Kleine namelijk verdacht van zware mishandeling tegenover zijn ex Jamie Vaes, met wie hij zoontje Lío heeft. Hoewel hij uiteindelijk wordt vrijgesproken, brengt het een flinke deuk in de reputatie van deze zanger. Constant worden er berichten over hem en zijn gezinnetje gedeeld en de aantijgingen gaan van kwaad tot erger. Al helemaal in het MeToo-tijdperk waar we nu in leven, is dat niet iets waar je heel erg blij mee moet zijn, denken we zo.

In elk geval heeft het hem er uiteindelijk niet van weerhouden om door te gaan meteen waar hij zo van houdt: het maken van muziek. In 2024 komt er overigens een documentaire genaamd ‘Jorik’ op Videoland uit, waarin het verhaal van Jorik na de aantijgingen in 2021 te zien is. Het is een emotioneel gebeuren waarin te zien is hoe hij worstelt met het vaderschap, zijn leven probeert te beteren en komen er ook familieleden van Jorik in beeld.

Moeder

Voorafgaand aan het uitkomen van de documentaire liet Lil Kleine nog weleens weten geen contact te hebben met zijn moeder. De reden hiervoor bleek de jarenlange mishandelingen die zijn moeder hem heeft aangedaan. Tenminste, moeder zelf geeft aan ‘mishandelingen’ een misplaatst woord te vinden, ondanks dat ze wel spijt heeft van wat ze allemaal heeft gedaan. Mocht je hier nieuwsgierig naar zijn, kijk de docu dan zelf eventjes. Deze is te zien op Prime Video.

Optredens

Tja, een ooit zo succesvol persoon, bij wie de wereld aan de voeten lag, werd ineens gecanceld. Gecanceld door het grote publiek, wel te verstaan. En, wat doe je tegen, kan je je misschien bedenken. Well, goede vraag. In elk geval is hij al een tijd lang wel weer af en toe aan het optreden, laat hij van zich horen via zijn sociale media kanalen en maakt hij zelfs nieuwe muziek. Mocht je zijn muziek erg leuk vinden, dan kan je hem dus gewoon ontmoeten. Al moeten we daarbij wel onze nodige vraagtekens zetten. Wij zouden niet per se zo’n iemand willen aanmoedigen, maar goed, wij zijn niet degene die dat voor een ander gaat bepalen.

Vermogen

Een dingetje waar veel van jullie overigens ook erg nieuwsgierig naar zijn geweest, is het vermogen van Lil Kleine. In zijn hoogtijdagen zou hij genoeg hebben verdiend. Aan de foto’s en filmpjes die hij nu op sociale media plaatst, lijkt dat niet anders te zijn. Toch zijn de geluiden over het vermogen van deze beste man wisselend. De ene heeft het over een vermogen dat in ‘rook is opgegaan’, de ander heeft het over een vermogen dat hoger is dan ooit. Een vermogen waar menig mens jaloers op zou kunnen zijn, of iets in die trant. Ach, zo lang hij zijn geld uitgeeft als water, heeft hij niks te klagen, dachten we zo. Mocht je echt benieuwd zijn naar de balans van zijn rekening, kijk dan even of je het hem persoonlijk kan vragen. Wel net zo netjes, nietwaar?

Conclusie

Lil Kleine. Een man die mateloos populair werd, vervolgens werd gecanceld en nu probeert zijn artiestenleven weer een nieuw (en ander) leven in te blazen. Het is ons maar wat, al die verhalen die over deze beste man ronddwalen. Dat er een rechtszaak aan te pas kwam, zegt misschien al wel genoeg. Maar goed, uiteindelijk is het wat het is en is dat de manier waarop hij verder gaat. Of je fan bent, mag je natuurlijk nog steeds helemaal zelf weten.

Vorig artikel

5 praktische tips om met schulden om te gaan

Volgend artikel

Giel Beelen: kind, vriendin, radio en meer