person holding brown leather bifold wallet

5 praktische tips om met schulden om te gaan

Het hebben van schulden is erg vervelend. Het kan een verstikkend gevoel geven en soms lijkt er geen uitweg te zijn. Gelukkig zijn er wel degelijk oplossingen en met de juiste aanpak kan je langzaam naar een schuldenvrij leven toewerken.

Vandaag vertelt Loyaal Bewindvoering aan de hand van 5 praktische tips hoe je dit kan doen. 

1. Stel een overzicht op van je financiën

Aangezien schulden oncomfortabel zijn, zijn er veel mensen die in deze situatie het liefst niet naar hun financiën willen kijken. Toch is dit de eerste stap om uit de schulden te komen. Door inzicht te krijgen in je huidige financiële situatie kan je een plan van aanpak maken.

Maak daarom een overzicht in bijvoorbeeld Excel of op papier. Tel alle inkomsten en uitgaven bij elkaar op en kijk wat hier het verschil tussen is. Je weet dan hoeveel je per maand overhoudt of tekort komt.

Maak vervolgens eenzelfde soort overzicht voor de schulden. Tel alle schulden bij elkaar op en schijf op:

  • Hoeveel je verschuldigd bent
  • Aan wie je dit verschuldigd bent
  • Welk rentepercentage hierover wordt berekend

Nadat je dit hebt opgesteld weet je hoeveel er per maand binnen komt, hoeveel je uitgeeft en hoeveel je verschuldigd bent. Nu wordt het tijd om prioriteiten te stellen.

2. Stel prioriteiten

Als je meerdere schulden hebt, dan heb je waarschijnlijk te maken met verschillende rentepercentages. Het is belangrijk om eerst de schulden af te lossen waarover je de meeste rente moet betalen. 

Door deze eerst aan te pakken, voorkom je dat je langdurig de hogere rentepercentages betaalt. Dit geld kan je namelijk beter gebruiken om de rest af te betalen.

3. Neem contact op met schuldeisers

Het kan soms helpen om contact op te nemen met de schuldeisers en je situatie uit te leggen. Sommige schuldeisers zijn bereid om regelingen te treffen en je tegemoet te komen. Het is in ieder geval het proberen waard. 

Als dit al bij eentje lukt, neemt dit al wat druk af van de hele situatie. 

4.  Inkomsten verhogen, uitgaven verlagen

Het verschilt uiteraard per persoon en situatie hoeveel je extra bij kan verdienen en of dit überhaupt mag. Als dit in jouw geval wel mag zijn dit enkele manieren om wat bij te verdienen:

  • Neem een bijbaantje: Een parttime baan kan net die extra ademruimte geven in je inkomsten die je nodig hebt om de schulden af te betalen. 
  • Start een freelance of project: Zet je vaardigheden in om freelance werk te doen of een kleine onderneming naast je huidige baan te verkrijgen. De mogelijkheden zijn breed en vaak is er wel iets mogelijk. 
  • Verkoop spullen die je niet meer gebruikt: Verkoop spullen die je niet meer gebruikt via Marktplaats of rommelmarkten.

Het verlagen van je uitgaven is uiteraard ook een goede manier om het bedrag dat je overhoudt om schulden af te lossen, te vergroten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen:

  • Zeg overige abonnementen op: Maak een overzicht van alle abonnementen en zeg degene die je niet nodig hebt op. 
  • Doe je boodschappen in bulk: Door vooruit te plannen met je aankopen zoals boodschappen, voorkom je impulsaankopen en kan je mogelijk korting krijgen, omdat je meer in één keer koopt. 
  • Bekijk de mogelijkheden met rekeningen: Neem contact op met serviceproviders om te kijken of je de kosten van internet en telefoondiensten kan verlagen. 

Zoals je ziet zijn er redelijk wat mogelijkheden om je inkomsten te verhogen en uitgaven te verlagen. Wees creatief en kijk wat bij jou past. 

5 Schakel professionele hulp in

Ondanks deze tips kan het aflossen van schulden een hele lastige klus zijn. Het kan daarom raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn namelijk vele experts die graag met jou meekijken om samen een manier te vinden om de vervelende schulden af te lossen. 

Schaam je niet voor je schulden en pak het probleem zo snel mogelijk aan. Er is namelijk vaak meer mogelijk dan je denkt. Ben je woonachtig in de omgeving van Groningen? Dan kan je gemakkelijk bewind aanvragen in Groningen.

Ook voor andere woonplaatsen in Nederland kan je terecht bij Loyaal bewindvoering voor al je vragen.

Vorig artikel

De geschiedenis van online gokken: Van de eerste sites tot nu