Houd je relaties tevreden

Het is soms best moeilijk om je relaties tevreden te houden, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Wanneer je een eigen onderneming hebt en vanuit huis werkt kan het nog weleens lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Waar je partner en andere gezinsleden hun aandacht opeisen wordt dat binnen jouw onderneming ook van je verwacht. Ook voor jezelf is het prettig dat alles helder is voor alle partijen. Hoe je dit kunt regelen en zo iedereen tevreden houdt leggen we je graag uit.

Maak duidelijke afspraken

In de meest ideale situatie bevindt jouw thuiskantoor zich in een andere ruimte dan de woonkamer. Zo kun je ongestoord werken en word je niet afgeleid. Wanneer dat echter niet kan is het van belang om hier met je gezinsleden duidelijke afspraken over te maken. Zijn je kinderen nog klein? Spreek dan bijvoorbeeld af dat een rood autootje op je bureau betekent dat je aan het werk bent. Wanneer er een groen autootje staat mogen ze gerust even aandacht komen vragen. En wanneer er helemaal geen auto’s staan is je werk gedaan. Ook met je partner is het goed om duidelijke afspraken te maken. De verleiding is immers groot om, wanneer je vanuit huis werkt, ’s avonds nog even door te werken. Vindt je partner dit niet prettig? Respecteer dat en houd daar rekening mee. Zo houd je jullie relatie ontspannen en gezellig.

Wees blij met je zakelijke relaties

Wanneer je een zakelijke klantenkring hebt opgebouwd wil je die natuurlijk behouden en het liefst nog verder uitbreiden. Zorg daarom dat zakelijke relaties tevreden over je zijn en je aanbevelen bij anderen. Houd je aan gemaakte afspraken zoals deadlines en leveringstijden. Maar andersom mag je dat natuurlijk ook verwachten. Af en toe kritisch op elkaar zijn mag best, zolang het maar op een respectvolle manier gebeurd. Toon je persoonlijke interesse in een zakelijke relatie door het contact te onderhouden. Stuur een mailtje, bel en zoek elkaar op. Spreek je waardering uit door af en toe een leuk relatiegeschenk te geven. Laat bijvoorbeeld jouw bedrijfslogo op pen bedrukken. Samen met bedrukte notitieboekjes heb je zo een leuk setje om weg te geven. Zeker weten dat je persoonlijke aandacht door je zakelijke relaties op prijs wordt gesteld. En dat is dan weer goed nieuws voor je naamsbekendheid. Mond-tot-mondreclame werkt immers nog steeds het beste.

Laat zien waar je mee bezig bent

Om het thuisfront tevreden te houden is het goed om te delen met welke werkzaamheden jij bezig bent. Bezoek je voor je onderneming wel eens beurzen of andere evenementen? Neem je partner en de kinderen een keer mee zodat ze kennis kunnen maken met ‘jouw wereld’. Of betrek ze bij wat voor jou een normale werkdag is. Zo krijgen ze een beter beeld wat het runnen van een onderneming eigenlijk inhoudt. Mocht het dan toch een keer noodzakelijk zijn dat je na het avondeten nog even doorwerkt dan is er veel meer begrip voor. Daardoor houd je iedereen tevreden en bederft het de sfeer in huis niet.

Vorig artikel

Praktische tips voor het bevorderen van welzijn

Volgend artikel

Dé tips voor je eerste magic truffel trip