Hamerduim

Het hebben van een hamerduim betekent niet dat je te veel met een hamer hebt geslagen op je duim. Of dat je duim te veel hamers heeft aangeraakt.

Tuurlijk, het zou kunnen, maar in de medische wereld nemen ze het vaak niet zo letterlijk. Als iemand kampt met een frozen shoulder, dan betekent dat ook niet dat zijn of haar schouder bevroren is. Dus, wat een hamerduim wel is, wat de oorzaken van een hamerduim zijn en wat je er tegen kan doen, lees je in de ze blog

Let op: voor je verder leest, willen we je nog op iets wijzen. Deze blog is niet geschreven vanuit medische kennis. Als je denkt te kampen met een hamerduim, ga dan te allen tijde naar een professional. In alle andere gevallen geldt dat je deze blog ‘slechts’ ter, wat algemene, informatie leest.

Wat is een hamerduim?

Verschillende professionals stellen in ieder geval dat het geen medisch probleem is. Maar wat is het dan wel?

Kenmerkend aan het uiterlijk van een hamerduim is dat het eerste kootje krom staat, maar het tweede kootje wel recht staat. Het gevolg hiervan is dat het er een beetje uitziet als een hamer, vandaar de naam.

En toch is het gek, want als men verder zoekt op het begrip, zie je in negen van de tien gevallen dat het er een knuppelduim wordt beschreven. Het gaat hierbij om een duim waarbij de nagel abnormaal kort is. Bij de meeste mensen is de lengte van de nagel langer dan de breedte, maar mensen bij mensen met een knuppelduim is dit absoluut andersom. Kijk maar eens naar het volgende filmpje:

@lizzyvanseters

✨friend in common✨#hamerduim @sophieaimeevndijk #foryou #fy #fyp loveya🤍

♬ original sound – zoë managh

Hamerduim of hamervinger?

En nu we erachter zijn dat het gros van de mensen een hamerduim neerzet alsof het een knuppelduim is, veranderen we voor nu het begrip. We zullen de blog vervolgen met hamervinger, in plaats van hamerduim. Dat je kootje niet recht staat, kan ook bij andere vingers plaatsvinden. Een andere benaming voor deze afwijking is mallet vinger.

Mallet, wat?

Mallet is het Engelse woord voor vinger. Waarom er niet ‘gewoon’ over een hamervinger wordt gesproken is ons een raadsel, maar dat zal ongetwijfeld ergens mee te maken hebben. Misschien wel met de verwarring die al in Nederland ontstaat. Schijnbaar denken vele mensen dat een knuppelduim gelijk staat aan een hamerduim, terwijl een hamerduim een variant is van een hamervinger. Snap jij het nog?

Waardoor krijg je een hamervinger?

Bij een hamervinger is de pees naar het laatste kootje afgescheurd. Het gevolg hiervan is dat je bovenste vingerkootje, die met de nagel, krom staat. In sommige gevallen is er ook een stukje bot afgebroken. Het strekken van het kootje wordt hiermee onmogelijk en het zal niet vanzelf op de juiste manier herstellen. De vinger zal krom ‘aangroeien’ en je een gebogen vinger blijven houden.

Een hamervinger gebeurt vaak op onschuldige momenten, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Maar ook in het dagelijks leven zou je een hamervinger kunnen oplopen. Geen probleem, zo lang je dus maar contact opneemt met een arts.

Wat wordt er tegen een hamervinger gedaan?

Er zijn over het algemeen twee wijzen van genezing. Hieronder hebben we deze wijzen besproken.

#1 Spalk

Grote kans dat je na de diagnose van een hamervinger een spalk krijgt toegewezen. Deze spalk houdt je voor een aantal weken om je vinger, zodat zeker is dat de vinger op de juiste manier weer aangroeit. Nadat je constant met een spalk om je vinger hebt geleefd, zal dat niet het einde van de behandeling zijn. Vaak willen de artsen dat je het gebruik van de spalk afbouwt. De reden hiervoor is dat je vinger weel zal moeten wennen aan beweging. Houd er daarom rekening mee dat je wel een aantal weken, zeg, maanden bezig bent met herstel. Maar, als het om je gezondheid gaat, duurt niks te lang (mits er uitzicht is op herstel).

#2 Operatie

Maar, als blijkt dat het botje is gebroken waar de pees aan hecht, dan zal in sommige gevallen een spalk niet genoeg zijn. Zowel het bot als de pees moeten op de juiste plek terug groeien. Een manier waarop deze zekerheid wordt ingebouwd, is middels een operatie. Tijdens de operatie worden pinnetjes in je vinger gezet, om te waarborgen dat alles op z’n plek blijft.

Het pinnetje zal in ieder geval zes weken blijven zitten, waarna het met een volgende operatie weer wordt verwijderd. Na de verwijdering zal je even moeten oefenen met het buigen van je vinger.

Handrevalidatie?

Aan de ene kant lijkt het best ingrijpend, dergelijke ingrijpen, maar aan de andere kant valt het wel mee. Het gaat slechts om je ‘vinger’ en de meeste mensen hebben over het algemeen goede hoop dat het geneest hoe het moet genezen. Een handrevalidatie is dan ook eigenlijk niet nodig. Wel zal je wat moeten oefenen met buigen en bestaat er de kans dat je vinger wat slap aanvoelt. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch, omdat je vinger voor weken niks heeft gedaan.

Denk er maar eens over na iemand die weken in het ziekenhuis heeft gelegen. Grote kans dat het opstaan niet meer zo gemakkelijk ging als voorheen. Gelukkig gaat het in het geval van een mallet vinger dus ‘maar’ op een vinger.

Conclusie

De mallet vinger, ook wel bekend als hamervinger, is een veelvoorkomende blessure aan de vinger die kan optreden tijdens sportactiviteiten, ongelukken of zelfs bij alledaagse handelingen. Deze blessure treedt op wanneer de pees die de vinger strekt, scheurt of losraakt van het bot. In deze blog hebben we besproken wat mallet vinger is en wat er tegen te doen is. Het is essentieel om mallet vinger serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken om complicaties op lange termijn te voorkomen.

Het goede nieuws is dat de meeste gevallen van mallet vinger succesvol kunnen worden behandeld met al zoiets als het dragen van een spalk. Het is belangrijk om de spalk gedurende de voorgeschreven periode te dragen en de vinger voldoende rust te geven. Je zal zien dat het genezingsproces zo ongestoord verlopen. Laat het handballen nog maar even achterwege, zullen we maar zeggen. In sommige gevallen zal een operatie nodig zijn, als er bijvoorbeeld sprake is van een fractuur.

Vorig artikel

Rob Jetten: Afkomst, Vriend, Carrière, Baard en meer

Volgend artikel

Tim Hofman: vriendin, carrière, vermogen en meer