Bron: D66.nl
/

Rob Jetten: Afkomst, Vriend, Carrière, Baard en meer

Onze huidige minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, werd in 2017 lid van de Tweede Kamer en heeft nu al veel naamsbekendheid. Hij staat bekend als Nederlandse politicus namens de politieke partij D66 en vanaf 2018 was hij fractievoorzitter. Maar wat was de weg naar succes voor Rob Jetten, en hoe ziet zijn privéleven eruit? Lees snel verder, want wij vertellen jou hier alles over in dit artikel.

Jeugd

Jetten is geboren in Veghel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant in 1987. Jetten komt uit een Brabants middenstandsfamilie, waarbij zijn vader altijd al werkte in het beroepsonderwijs als leraar. Op het moment is Jetten’s moeder ook werkzaam in het onderwijs als toezichter in de kinderopvang. Daarentegen was ze vroeger altijd werkzaam in de preventieve zorg, namelijk bij de GGD. In de  middenstand familie waarin Jetten is opgegroeid was iedereen erg hecht met elkaar. Zowel zijn moeder als zijn vader’s kant bestaat uit grote gezinnen met veel kinderen. Jetten heeft goede herinneringen aan vakanties samen met zijn gehele familie en alle neefjes en nichtjes. Vaak gingen ze naar Zuid-Frankrijk in de zomer en kampeerden in een tent. Dit verklaart ook het sterke familiegevoel dat Jetten al vanaf jongs af aan heeft. Bovendien komt hij uit een katholiek gezin, maar voornamelijk de kant van zijn moeder was actief binnen de kerk. Jetten is gedoopt en heeft communie gedaan, maar ook het onderwijs wat hij gevolgd was rooms-katholiek; zowel zijn basis- als middelbare school. Sterker nog, op de basisschool kreeg Jetten les van nonnen! 

Geloof

Misschien vraag je je wel af, nu je weet dat Jetten opgegroeid is in een katholiek gezin, of Jetten ook gelovig is. Vanuit vroeger speelde het geloof vooral een grote rol bij zijn oma. Zij vertelde vaak over het geloof via de kinderbijbel of nam Jetten mee naar de kerk. Toch waren zijn ouders niet per definitie kerkelijk, maar was het voornamelijk de wil van zijn oma dat de kleinkinderen bijvoorbeeld communie deden. Hij vertelde in een interview dat je dit vaker terugziet bij families uit het Zuiden en dat het katholicisme ook vaak gepaard gaat met tradities. Jetten kan deze tradities wel waarderen, omdat het ook een moment biedt dat iedereen samenkomt. Hij heeft ook een interesse ontwikkeld voor het geloof omdat hij als student in Israël gereisd heeft. Kwesties zoals wat drijft mensen en wat brengt mensen samen, hebben hem altijd al gepassioneerd. Ondanks dat Jetten nog steeds omringd wordt door veel gelovigen, zowel vrienden als kennissen, heeft het geloof geen invloed op hoe hij handelt of wat hij nastreeft.

Homoseksualiteit 

Als jongen die opgroeit in een middelgrote dorp in Brabant kan je coming-out als homoseksueel als lastig ervaren worden. Er werd vaak gedacht namens het dorp, en hoe anderen hierop zouden reageren, maar dit heeft Jetten gelukkig snel kunnen negeren. Als men snel doorheeft in het dorp dat er eigenlijk niets veranderd na je coming-out dan staat iedereen ook al snel weer achter je, vertelde hij. Soms, vertelde hij, heeft hij wel het idee gehad dat hij zichzelf als homoseksueel vaker moest bewijzen als het om werk gerelateerde zaken ging, maar ook voornamelijk vanuit hemzelf.

Carrière

Hij groeide op in Uden en besloot op latere leeftijd bestuurskunde te studeren aan de Radboud Universiteit. Na zijn studie begon hij als management trainee bij ProRail, de spoorwegbeheerder van Nederland. Hij adviseerde en bestuurde het Bouwmanagement van Noord- en Oost Nederland. Al sinds Jetten achttien is, sluit D66 als politieke partij aan op zijn idealen. Hij is namelijk van mening dat de partij staat voor persoonlijke vrijheid, wat hij als belangrijk acht. Dit was dan ook de reden dat hij in 2008 voorzitter werd van de jongerenafdeling van D66. Vanaf 2010 besloot Jetten ook als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Nijmegen. Totdat hij lid werd van de Tweede Kamer in 2017 bleef hij als fractievoorzitter werken in Nijmegen. Als fractie-lid van D66 werd het zijn taak om zich bezig te houden met de Klimaatwet en het Klimaatakkoord. Rob Jetten had altijd al veel affiniteit met dit onderwerp, waardoor niemand raar opkijkt van het feit dat hij nu de huidige minister van Klimaat en Energie is. Hij stond voor sommige mensen bekend als de ‘klimaatdrammer’, omdat hij het als zijn taak zag om voor het klimaat te strijden. Rob Jetten is relatief jong, wat hem ook het imago van de nieuwe generatie jonge politici geeft. Sinds Jetten minister voor Klimaat en Energie is geworden sinds 2022 wordt zijn vermogen op €12.968,19 per maand geschat.

Relatie

Wellicht had je het al ergens gelezen, maar Rob Jetten is sinds kort weer vrijgezel nadat zijn relatie met Sjoerd van Gils is stukgelopen. Jetten heeft niet openlijk naar de media over deze relatiebreuk gesproken, maar wat wel bekend is, is dat het voornamelijk kwam door de drukke agenda van Jetten. Zijn huidige baan brengt veel stress met zich mee, wat ook invloed heeft op zijn privéleven. Deze werkdruk resulteert in korte nachtjes slaap, van maximaal vijf uur, en vele overuren. Daarnaast vertelde een vriend van Rob, genaamd Habin Kocer, dat hij zelfs koffie drinkt onder de douche om tijd te besparen. Tot laat wordt er van hem gevraagd om dossiers door te lezen, terwijl hij ‘s ochtends rond zessen weer in de sportschool te vinden is. Helaas is deze relatie gestrand door weinig tijd dat ze voor elkaar konden vrijmaken, maar voor de hond Mula zorgen ze nog wel beiden. Er gaan speculaties rond dat de relatiebreuk wel veel geld heeft gekost, omdat zij samen een huis in Ubbergen hadden gekocht voor maar liefst 450.000 euro. De hypotheek over dit huis is rond de 560.000. Omdat ze samen dit huis hebben gekocht, is het waarschijnlijk het idee dat Rob Jetten zijn ex Sjoerd van Gils uit moet kopen. Echter is dit niet gunstig met de huidige stijging van de waarde van huizen. 

Baard

Eind vorig jaar was Rob Jetten gespot met een baard, wat veel vragen opriep bij het Nederlandse publiek. Blijkbaar had hij aan een vriendin beloofd zijn baard te laten staan met het idee dat het geluk bracht voor de Marokkaanse voetbalploeg. Jetten is een echte voetbalfan, ondanks dat hij niet altijd tijd ervoor vrij kan maken door zijn drukke werk. 

Vorig artikel

Lil Kleine: vriendin, vermogen, carrière en kosten om te boeken

Volgend artikel

Giel Beelen: vriendin, special forces, vermogen en meer