Misschien ben je wel geïnspireerd door een televisieprogramma of droom je al van jongs af aan om rechercheur te worden. Want hoe vet is het als je ontzettend veel kan betekenen voor een ander.
In deze blog gaan wij in op alles dat met een rechercheur te maken heeft. We beginnen eerst met het takenpakket van een rechercheur.
Takenpakket
een rechercheur is een politieagent die gespecialiseerd is in het oplossen van misdrijven en het verzamelen van bewijsmateriaal. Het takenpakket van een rechercheur kan verschillen afhankelijk van de afdeling waar hij/zij werkzaam is.
Een rechercheur is over het algemeen bezig met één hoofdtaak: het onderzoek van ernstige misdrijven als overvallen, diefstal en zelfs moord. Dat je fiets wordt gestolen is natuurlijk ook jammer, maar daarvoor wordt niet zo’n groot onderzoek opgezet.
Op plaats delict is een rechercheur bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal. Denk aan vingerafdrukken, DNA, bloedsporen, videobeelden en getuigenverklaringen. Overigens zijn er ook andere personen op een PD aanwezig, waaronder een forensisch onderzoeker.
Eenmaal terug op het bureau is het tijd voor meerdere taken:
- Verhoor van verdachten en getuigen: om meer informatie te verkrijgen over de misdaad en om te bepalen wie er bij betrokken is.
- Analyseren van bewijsmateriaal: heeft de verdachte echt schuld? Of wie kan de verdachte überhaupt zijn? De rechercheur stelt verschillende hypotheses op om de zaak te onderzoeken.
Soorten rechercheurs
Niet alle rechercheurs doen hetzelfde werk. Ze zijn in verschillende ‘soorten’ in te delen. In onderstaande lijst zie je een aantal functies en wat deze dan precies inhouden.
- Forensische rechercheurs: Deze rechercheurs zijn gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van bewijsmateriaal op de plaats delict. Ze werken samen met forensische wetenschappers om DNA, vingerafdrukken, ballistische en andere sporen te verzamelen.
- Fruaderechercheurs: Financiële misdrijven zoals witwassen, belastingfraude en andere vormen van economische criminaliteit, liggen in het straatje van dit soort rechercheur.
- Digitale rechercheurs: Een specialisatie in de online wereld wordt betrokken op deze rechercheurs. Denk aan hacking, identiteitsdiefstal, online oplichting en cyberpesten.
- Zedenrechercheurs: Erg heftig en zeker met betrekking tot personen. Seksueel misbruik en andere vormen van zedenmisdrijven worden door deze rechercheurs aangepakt.
Er zijn ook rechercheurs die zich niet hebben gespecialiseerd in drugs of een van de bovenstaande functies. Het is ook niet verplicht, maar kan wel interessant zijn voor zowel werknemer als werkgever. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk in staat zijn om misdrijven op te lossen.
Salaris
Het minimale salaris van een rechercheur ligt op €2.756 bruto per maand. Dit loopt op naar een gemiddelde van €3.279 bruto. Er zijn echter een aantal die meer dan het laatstgenoemde bedrag zullen verdienen. In ieder geval is de politie een instantie die veel secundaire arbeidsvoorwaarden voor je regelt. Denk hierbij aan:
- thuiswerken,
- pensioenvoorziening,
- collectieve zorgerverzekering,
- reiskostenvergoeding (van een volledige OV vergoeding tot een gedeeltelijke vergoeding bij autorijden),
- en ga zo maar door.
Maar het salaris kan ook op andere manieren verschillen tussen rechercheurs in dezelfde functie. Het kan namelijk worden beïnvloed door ervaring, bonussen, het aantal uren dat je werkt, het type contract en kennis. Kennis verschilt eveneens door ervaring, maar natuurlijk ook door gevolgde opleiding(en) en cursussen. Blijf je daarom altijd ontwikkelen.
Verschil rechercheur en recherchekundige
Een rechercheur is niet hetzelfde als een recherchekundige. Over het algemeen kan worden gesteld dat een recherchekundige in ieder geval vaker aan het bureau is te vinden.
Een recherchekundige is een specialist op het gebied van onderzoek en analyse. Deze persoon heeft doorgaans een hogere opleiding in criminologie, forensisch onderzoek of een ander gerelateerd vakgebied. Een recherchekundige wordt vaak ingeschakeld om de politie te helpen bij het oplossen van complexe misdrijven. Ze werken geregeld als consultants voor overheidsinstanties, zoals politie en justitie, en ondersteunen het onderzoek met hun expertise.
In het kort: een rechercheur is een politieagent die onderzoek doet naar misdrijven en werkt binnen een politieorganisatie, terwijl een recherchekundige een specialist is, die meestal werkt als consultant en de politie juist ondersteunt.
Werken voor politie?
Bijna altijd is de politie wel opzoek naar nieuwe medewerkers. Politiemensen zijn personen die graag klaar staan voor de maatschappij. Het is een prachtig beroep, dat misschien heftig kan zijn, maar ook ruimte en comfort biedt om jezelf te ontwikkelen als persoon.
En je hoeft het natuurlijk niet te spannend te maken. Je kan al aan de slag als receptioniste of een andere functie op kantoor bekleden. Lang niet elke politieman bevindt zich elke dag in een spannende situatie. Nog beter: niet eens elke rechercheur doet het werk van de rechercheurs die je in tv-series voorbij ziet komen. Flikken Maastricht is een leuk programma en is vast erg vermakelijk, maar niet een absolute afspiegeling van de waarheid.
Vaardigheden
Misschien herken je je wel in een van de volgende vaardigheden:
- Communicatieve vaardigheden (duidelijk op een respectvolle manier communiceren met burgers en collega’s)
- Stressbestendigheid
- Empathie tonen (met name bij slachtoffers)
- Probleemoplossend vermogen
- Integriteit
- Fysieke conditie (voor politiemensen in het veld)
- Analytische vaardigheden (een pré voor rechercheurs)
- Teamwork (teamwork makes the dreamwork)
Bovenstaande vaardigheden zie je veelal terug bij mensen binnen het politievak. Wellicht is dit dan de kans om de vacatures bij de politie te bekijken. En niet minder belangrijk: ook een sollicitatie in te sturen. Wellicht sta jij dan binnenkort te shinen op de werkvloer. Niet alleen als rechercheur, maar ook in andere functies.
Conclusie
Als rechercheur is het jouw taak om de waarheid te achterhalen in complexe en vaak gevaarlijke situaties. Het vereist een combinatie van analytisch denken, communicatievaardigheden, doorzettingsvermogen en een sterke morele code. Het werk kan uitdagend zijn en soms is de uitkomst niet altijd wat je wilt. Het vereist ook veel training en ervaring om effectief te zijn in deze rol.
Ondanks de moeilijkheden kan het werk van een rechercheur enorm bevredigend zijn, vooral wanneer je gerechtigheid kunt brengen voor slachtoffers en hun families. Het een rol die veel voldoening kan geven, maar ook veel toewijding en inzet vereist.