man in brown hat holding black and gray power tool

Zelf elektra in huis aanleggen: dit moet je weten

Met de vele online instructievideo’s is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden om thuis aan het klussen te gaan. Ook wanneer je iets nog nooit eerder gedaan hebt, kun je op basis van deze video’s dingen snel onder de knie krijgen. Het zelf uitvoeren van allerlei werkzaamheden in en rond het huis spaart veel geld uit, maar het is wel een vereiste dat je werkt conform de richtlijnen. Met name wanneer het gaat om elektriciteit kan er van alles misgaan, dus stel veiligheid altijd voorop en verdiep jezelf goed in deze materie, voordat je eraan begint.

Laat de boel keuren

Niet in alle gevallen is het verplicht om een elektrische installatie door een erkend installateur te laten keuren, maar het is wel in alle gevallen aan te raden. Al heb je nog zo goed je best gedaan, het voelt toch een stuk zekerder wanneer er ook een expert naar heeft gekeken. Wanneer het gaat om een nieuwbouwwoning waarin je zelf een nieuwe elektrische installatie hebt aangelegd, ben je sowieso tot een keuring verplicht. Maar ook daarna moet je de installatie tenminste elke vijfentwintig jaar laten keuren om te kunnen vaststellen of alles correct functioneert en vrij is van gevaren. Wil je daarnaast weten hoeveel elektriciteit je precies verbruikt? Met een kWh meter van vekto.nl kun je dit heel nauwkeurig bepalen. Je hebt deze meters in verschillende varianten, van een simpel model voor in het stopcontact, om het verbruik van één apparaat te meten, tot geavanceerde exemplaren die in bedrijfsinstallaties gebruikt worden om bijvoorbeeld het verbruik van een bepaalde groep of afdeling te meten.

Kortsluiting voorkomen

Zelfs wanneer de elektrische installatie correct volgens de richtlijnen is aangelegd, kan het alsnog misgaan. We lezen maar al te vaak in de krant dat ergens een woningbrand is ontstaan door kortsluiting in de groepenkast. Met een installatieautomaat voorkom je dat kortsluiting of overbelasting leiden tot een te hoge spanning in de installatie. De automaat zorgt ervoor dat het elektrische circuit tijdelijk uitgeschakeld wordt, om erger te voorkomen. Houd er rekening mee dat je de keuze voor het type automaat dient te maken op basis van de beoogde toepassing. Zo zijn er speciale automaten voor de kookzones, terwijl je voor bepaalde apparaten met een hoog elektriciteitsverbruik, zoals een terrasverwarmer, een installatieautomaat dient te gebruiken die is voorbereid op een hogere capaciteit, om voortijdige inschakeling te voorkomen.

Vorig artikel

Een eigen bedrijf: dit kun je allemaal regelen

Volgend artikel

Een onvergetelijke avond vinden in de stad van de Big Ben