cold snow man red
Photo by Patrick Gamelkoorn on Pexels.com
/

Veilig op wintersport met de auto? Check deze onmisbare tips

Ben jij ook elke winter op de latten te vinden? Een groot deel van de Nederlanders weet de Oostenrijkse, Franse of Italiaanse bergen goed te vinden in de winterse maanden. Geef ze eens ongelijk, want hoe heerlijk is het om overdag van besneeuwde bergtoppen te skiën of te snowboarden en ‘s avonds een feestje te bouwen met vrienden? Of om samen met je gezin te genieten van winterwonderland?

Veel wintersporters bereiken hun wintersportadres met hun eigen auto. Met dit vervoermiddel kun je immers veel bagage meenemen, inclusief je wintersport gear. Om zo veilig mogelijk van Nederland naar je vakantiebestemming in de winter te rijden, is er een aantal tips dat je kunt gebruiken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Neem sneeuwkettingen mee onderweg

Ga je in de winter met de auto op pad naar een bergachtig gebied waar het ook nog eens flink kan gaan spoken? Check. Neem in dat geval altijd sneeuwkettingen mee. Op de snelwegen heb je deze kettingen in principe niet nodig. Daarom is het op de gewone route van A naar B meestal niet verplicht om ze in de auto te hebben liggen. Daar wordt de sneeuw over het algemeen redelijk snel weggehaald of er wordt gestrooid zodat de sneeuw niet blijft liggen.

Maar: het wordt zeker wel aangeraden om goede sneeuwkettingen, zoals Pewag sneeuwkettingen, mee te nemen. Het kan maar zo zijn dat je over een bergroute moet rijden waar ze goed van pas kunnen komen. In landen als Oostenrijk en Italië wordt dit aangegeven met een blauw bord langs de weg. Wees dus altijd goed voorbereid, zodat je je bestemming veilig kunt bereiken. Extra tip: test de sneeuwkettingen thuis alvast even uit. Mocht je ze ineens om je banden moeten leggen dan weet je hoe dat moet.

Switch naar winterbanden onder je auto

Naast sneeuwkettingen is het handig om naar de banden van je auto te kijken. Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, zijn ze dat wel in veel andere landen. Zo moet je in Oostenrijk en Duitsland al over dergelijke banden beschikken en is het in Frankrijk en Italië verplicht om ze te hebben wanneer dat aangegeven wordt. Die kans is in de winterperiode groot, helemaal in wintersportgebieden.

Of het nou wel of niet verplicht is; het is sowieso wel erg prettig om winterbanden te hebben. Daarmee kun je namelijk veel veiliger rijden in de winter. Niet alleen omdat de schuld bij een ongeluk bij jou kan komen te liggen wanneer er sprake is van een ongeluk, maar ook omdat een winterband veel meer grip heeft dan een zomerband. Het rubber van de band blijft bij lage temperaturen soepel waardoor je gewoon op sneeuw kunt rijden.

Zorg voor genoeg eten en drinken voor onderweg

Zijn de sneeuwkettingen ingepakt en draaien de winterbanden volle toeren onder de auto? Top! Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt in het kader van veiligheid is genoeg eten en drinken meenemen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, aangezien tankstations en restaurants onderweg nogal prijzig kunnen zijn, maar ook een fijn idee wanneer je langer dan verwacht onderweg bent.

Met name Duitsland staat erom bekend dat er vaak veel file is door de vele wegwerkzaamheden daar. Wanneer je naar Oostenrijk rijdt, kun je Duitsland vanuit Nederland eigenlijk niet vermijden wil je de snelste route rijden. Bereid je daarom goed voor op eventuele files en neem genoeg eten en drinken mee zodat je met volle energie en genoeg hydratatie verder kunt rijden naar je wintersportbestemming. Dat scheelt je geld en een lege maag.

Check de auto voor vertrek en koop antivries ruitenwisservloeistof

Om je wintersporttripje compleet te maken, is het aan om voor vertrek je auto goed te controleren. Dit kun je zelf doen of laten doen bij de garage. Let op diverse dingen, zoals de remmen, de staat van de banden, de bandenspanning en de verlichting. Doet alles het nog naar behoren of is er nog een (kleine) onderhoudsbeurt of reparatie nodig om veilig op pad te kunnen gaan? Zo ja, laat dat zeker doen. Dat scheelt je veel gedoe onderweg.

Schaf ook meteen goede ruitenwisservloeistof aan die vorstbestendig is. Antivries wordt gebruikt in speciale vloeistof die geschikt is voor koude temperaturen. Reguliere ruitenwisservloeistof beschikt hier namelijk niet standaard over waardoor je het niet kunt gebruiken in de winter. De variant met blauwe vloeistof is meestal antivries, maar check dit altijd extra goed zodat je zeker weet dat je het goede product hebt voor je auto. 

Vorig artikel

Digitale betalingen – hoe u veilig geld kunt ontvangen en versturen op internet

Volgend artikel

Tafeltennis wordt steeds populairder onder mannen; dit zijn de 6 redenen waarom