person drilling a hole on wall
Photo by Blue Bird on Pexels.com
/

Tot hoe laat mag je boren?

Er zijn geen specifieke wetten of regels die aangeven tot hoe laat je ’s avonds mag klussen. Het is wel zo dat er vaak regels zijn voor geluidshinder, zoals het niet mogen klussen tijdens nacht- of rusttijden. Dit is vaak afhankelijk van de plaatselijke verordeningen van de gemeente (APV). Het is daarom verstandig om de gemeente te raadplegen voor specifieke regels met betrekking tot tijden waarop je mag klussen in jouw specifieke geval.

Boren in een appartementencomplex

Als je in een appartementscomplex woont, zijn er vaak regels waar jij je aan moet houden als je gaat klussen. Deze regels zijn vaak vastgelegd in het huishoudelijk reglement van het complex. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten als je gaat klussen in een appartementscomplex:

 • Tijden voor klussen: Er kunnen regels zijn die bepalen tot hoe laat je mag klussen. Dit kan bijvoorbeeld beperkt zijn tot bepaalde tijden of tijdens bepaalde dagen.
 • Geluidsoverlast: Er kunnen regels zijn die beperkingen opleggen voor geluidsoverlast. Dit kan bijvoorbeeld beperkt zijn tot bepaalde tijden of het gebruik van bepaalde soorten machinerie.
 • Gebruik van gemeenschappelijke ruimtes: Er kunnen regels zijn die bepalen dat je geen gebruik mag maken van gemeenschappelijke ruimtes, zoals trappenhuizen of liften, tijdens het klussen.
 • Verantwoordelijkheid voor schade: Er kunnen regels zijn die je verantwoordelijk stellen voor eventuele schade die ontstaat tijdens het klussen.

Het is belangrijk om het huishoudelijk reglement van uw appartementscomplex te raadplegen voordat je begint met klussen. Als je niet zeker weet of u zich aan de regels houdt, neem dan contact op met de verantwoordelijke persoon of de vereniging van eigenaren voor advies.

Ongeschreven regels voor geluidsoverlast

Er zijn geen specifieke wetten of regels die aangeven wanneer geluidsoverlast als onacceptabel wordt beschouwd. Echter, er zijn wel enkele ongeschreven regels waar men rekening mee moet houden om geluidsoverlast te voorkomen.

 • Klussen of boren tijdens nacht- of rusttijden (meestal tussen 22:00 uur ’s avonds en 7:00 uur ’s ochtends) wordt vaak als onacceptabel beschouwd omdat het kan leiden tot verstoring van de slaap van buren.
 • Het gebruik van machinerie of gereedschap dat zeer luidruchtig is, zoals een betonboor of een kettingschakelaar, zou ook als onacceptabel beschouwd kunnen worden, vooral als dit gebruikt wordt tijdens nacht- of rusttijden.
 • Het geven van een feest of verjaardagsfeestje in de avond of nacht kan ook worden beschouwd als onacceptabel als het geluid hinderlijk is voor de buren.
 • Ongestoord genieten van de eigen woning is een fundamenteel recht, daarom is het belangrijk om rekening te houden met uw buren en hen niet onnodig te storen, zelfs als er geen specifieke wetten of regels zijn voor geluidsoverlast.

Houdt er wel rekening mee dat de regels kunnen verschillen per regio en stad, dus het is aan te raden om contact op te nemen met de gemeente voor specifieke regels.

Zo voorkom je klachten van de buren

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om klachten van buren te voorkomen als u gaat boren:

 1. Communiceer met je buren: Laat je buren weten wanneer je gaat boren en hoe lang het ongeveer zal duren. Dit geeft hen de gelegenheid om hun plannen aan te passen en eventuele bezorgdheden te uiten.
 2. Bepaal de tijden van boren: Probeer zo veel mogelijk te boren tijdens de dag, wanneer de meeste mensen wakker zijn. Vermijd het boren ’s nachts of tijdens rusttijden.
 3. Gebruik geluiddempend materiaal: Gebruik geluiddempend materiaal zoals geluidsisolatie of geluiddempende boringen om de geluidsniveaus te verlagen.
 4. Wees bereid om te compromissen: Als je buren bezorgd zijn over de geluidsniveaus, overweeg dan om een compromis te sluiten. Bijvoorbeeld door het boren te onderbreken als uw buren een belangrijke gebeurtenis hebben of door te boren tijdens de tijden waarop de buren niet thuis zijn.
Vorig artikel

Supermarkten in Duitsland: zo kun je besparen

Volgend artikel

Wat zijn de goede eigenschappen van een vrouw?