white vehicle

Tips voor auto-onderhoud in verschillende seizoenen

Je wil natuurlijk dat je auto het zo goed mogelijk doet. Daarom ga je er zuinig mee om en laat je hem elk jaar keuren. Zo wil jij ervoor zorgen dat je auto optimaal presteert. Verschillende weersomstandigheden stellen verschillende eisen aan jouw auto en die moet dit allemaal kunnen doorstaan. Van ijzige koude winters tot extreme hitte in de zomer. 

Het is daarom niet onverstandig om te weten hoe jij je auto het beste kan voorbereiden op de verschillende seizoenen. Door je auto hier goed op af te stemmen kan je de levensduur van je auto verlengen en er voor zorgen dat je het hele jaar door kan rijden. 

Dutch Performance Products levert hoogwaardige producten voor het onderhoud en reiniging van je auto. Hiermee kan jij jouw auto onderhouden en ervoor zorgen dat hij je niet in de steek laat. Je kan zelf veel doen om je auto goed te onderhouden. Hieronder hebben wij per seizoen enkele onderhoudstips voor je uitgeschreven.

Aanpassingen voor in de zomer: 

De zomers worden steeds heter en de brandende zon kan zwaar zijn voor je auto. De motor kan bijvoorbeeld oververhit raken en het koelsysteem kan overbelast worden. Dit zijn zaken die je het liefst vermijdt. Hieronder enkele tips voor in de zomer:

Koelsysteem: Een goed functionerend koelsysteem zorgt ervoor dat de motor niet te heet wordt. Controleer het systeem regelmatig en spoel het indien nodig door.

Airconditioning: Er is niks lekkerder dan in een bloedhete auto een koele airco aan te kunnen zetten. Wees goed voorbereid op de zomer en laat je airco controleren om niet zonder te zitten. 

Banden: Door hoge temperaturen in de banden warmt de lucht in de banden op waardoor de bandenspanning hoger wordt. Hierdoor ontstaat er meer slijtage aan de banden. 

Winter

In de winter kunnen de lage temperaturen juist voor problemen zorgen en dit kan daarom een uitdaging zijn voor veel auto’s. Enkele tips voor in de winter zijn:

Batterij: Door het koude weer kan de prestatie van je batterij achteruit gaan. In nieuwere auto’s is er waarschijnlijk minder aan de hand, maar als je een iets oudere auto hebt, is het verstandig om de accu te laten controleren.

Antivries: Dit middel doet wonderen en het zorgt ervoor dat je motor niet bevriest. Zorg ervoor dat dit goed op peil is.

Winterbanden: Dit klinkt logisch, maar goede grip is heel belangrijk voor goed tractie, betere remprestaties en veiligheid op sneeuw en ijs. Overweeg daarom de installatie van winterbanden.

Handrem: Dit is niet zo zeer een onderhoudsklusje, maar een extra handigheidje. Als je nog een handmatige handrem hebt moet je die tijdens een koude periode nooit gebruiken, deze kan namelijk vastvriezen. Zet je auto in plaats daarvan in de 1e versnelling.

Lente & Herfst

In de lente en de herfst hebben auto’s niet zoveel te vrezen. De mildere temperaturen vormen namelijk geen direct risico. Echter is het een goede tijd om je auto klaar te stomen voor wat er komen gaat. Je kan het volgende doen:

Inspectie en schoonmaak van auto: Na de winter kan het handig zijn om goed te kijken of er iets van schade is ontstaan tijdens het extreme weer. Het is goed om zout en vuil dat zich heeft verzameld op je auto te verwijderen.

Controleren van vloeistoffen: zorg dat je alle vloeistoffen controleert zoals motorolie, ruitenwisservloeistof en remvloeistof en vul ze bij als dat nodig is. 

Tot slot

We kleden onszelf voor elk seizoen anders om de weersomstandigheden beter aan te kunnen. Het is daarom ook meer dan logisch om ervoor te zorgen dat onze auto’s goed voorbereid zijn op de veranderende weersomstandigheden. 

Hiermee verleng je de levensduur en verklein je de kans op onnodige risico’s. Preventief onderhoud is een belangrijk onderdeel in het vermijden van reparaties

Vorig artikel

Bier brouwen en wandelen: een perfecte combinatie voor een Europees avontuur

Volgend artikel

Hoe bouw je je eigen terrasoverkapping?