two Euro banknotes

Slimme geld keuzes: kies de beste verzekering

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Hoe voorzichtig je ook bent, de kans is altijd aanwezig dat er iets kan gebeuren. Het is daarom van groot belang om goed verzekerd te zijn voor eventuele schade die daaruit volgt. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, brand, storm of waterschade.  Om deze reden is het verstandig om een woonverzekering af te sluiten. Veel mensen zien door het bomen het bos niet meer omdat er zoveel aanbieders zijn. Het is daarom belangrijk om verschillende woonverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je er een afsluit. We gaan je vertellen hoe je de beste woonverzekering kiest. 

Welke woonverzekeringen zijn er? 

Met een woonverzekering ben je gedekt voor schade aan je woning en schade aan de spullen in je huis. Alles wat aan je huis vast zit, valt hieronder. Een woonverzekering bestaat uit de combinatie van een Opstalverzekering en een Inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt de meest voorkomende schade aan spullen in je woning, tuin en schuur. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan brandschade aan meubels of als je televisie is gestolen.  Een Opstalverzekering vergoedt de meest voorkomende schade aan je koopwoning zoals brand-en of waterschade. Wanneer je een huis hebt gekocht, verplicht de hypotheekverstrekker je meestal om een Opstalverzekering af te sluiten. Een Inboedelverzekering is niet verplicht maar wel handig om te hebben. 

Kies voor de juiste dekking 

Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen uit twee vormen van dekking. De eerste vorm van dekking is extra uitgebreid. Deze dekt alleen de voorvallen die in de polisvoorwaarden zijn genoemd. De tweede vorm van dekking is allrisk. Deze dekt alle schadegevallen tenzij deze uitdrukkelijk zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden. 

Goed de polisvoorwaarden doornemen 

De polisvoorwaarden zijn de regels en beperkingen van je verzekeraar. Het is belangrijk om deze goed door te nemen zodat je weet wat er wel en niet gedekt wordt. 

Controleer aanvullende dekkingen 

Overweeg welke aanvullende dekkingen passen bij jouw persoonlijke wensen. Door dit te doen, breid je de dekking van je woonverzekering uit. Zo heb je bij de opstalverzekering bijvoorbeeld extra glasverzekering en bij de inboedelverzekering de kostbaarhedenverzekering, de buitenhuisdekking en het eigenaarsbelang. 

Bepaal je eigen risico 

Je kunt vaak kiezen voor verschillende eigen risico’s. Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie. Zorg er tegelijkertijd voor dat je het eigen risico financieel kunt dragen in geval van schade. Met deze tips vind jij de beste verzekering!

Vorig artikel

Documentaires die ertoe doen

Volgend artikel

Kies voor een reparatie in plaats van vervanging bij kapotte elektronica