black and orange power tool

Maak van 3D printing jouw nieuwe hobby 

Het aantal particulieren dat een 3D printer in huis heeft staan groeit. Mede doordat er online steeds meer tutorials te vinden zijn die dieper ingaan op deze relatief moderne technologie. Start binnenkort zelf ook met een eerste project, door een 3D printer aan te schaffen. Je kunt je hier dagenlang mee vermaken. Niet alleen met het daadwerkelijk realiseren van een eerste 3D print, maar bijvoorbeeld ook door je te verdiepen in de verschillende soorten filamenten en nozzles. Het zijn allebei onmisbare onderdelen van een 3D printer. 

Niet onbelangrijk is de software die je nodig hebt voor het creëren van een eerste 3D ontwerp. Je kunt een basisontwerp van het internet plukken, of zelf vanaf nul beginnen. Er zijn verschillende gratis tools verkrijgbaar voor het vormgeven van deze ontwerpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar tools als 3D Builder, SketchUp Free en Blender. Houd er rekening mee dat het wat tijd kost, voordat je jezelf deze tools eigen hebt gemaakt. 

Van een eerste 3D print naar verdere professionalisering 

Wanneer je een aantal weken met de 3D printer gespeeld hebt, is het tijd voor een volgende stap. Dit kan betekenen dat je online nieuwe nozzles bestelt. De nozzles worden in verschillende varianten aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen messing 3D printer nozzles, RVS 3D printer nozzles en gehard stalen 3D printer nozzles. Het is afhankelijk van de beoogde toepassing van je 3D printer, welke van deze onderdelen het meest geschikt is. De nozzles hebben invloed op de snelheid waarmee printopdrachten worden uitgevoerd en op de kwaliteit daarvan. Zeker wanneer je het 3D printen wat verder wilt professionaliseren is het raadzaam om hierin te investeren. 

Kijk naar de verschillende soorten filamenten 

Eerder las je al dat ook filamenten in diverse varianten worden aangeboden. De filamenten kun je vergelijken met de cartridges van een normale printer. Net als bij nozzles geldt ook voor filamenten dat ze invloed hebben op de kwaliteit van het eindproduct. Wanneer je nog aan het experimenteren bent met deze nieuwe technologie is dat minder belangrijk. Wil je jouw projecten echter steeds professioneler aanpakken? In dat geval is het zaak om je verder te verdiepen in de verschillende soorten filamenten. Populair zijn onder meer de PLA filamenten. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar, worden in tal van verschillende kleuren verkocht en zijn licht flexibel. Ook hebben ze een goede impact resistentie en zijn ze makkelijk te verwerken. Belangrijke voordelen voor een hobbyist! 

Vorig artikel

Tuin klaar maken voor de zomer? Hier zijn 5 tips!

Volgend artikel

Het beste mannenondergoed: comfortabel, zacht en lang