Er zijn in Nederland nog altijd heel veel openstaande vacatures. Een sector die lastig aan personeel kan komen is de bouw. Juist nu er veel nieuwe huizen moeten worden gebouwd om de woningnood op te lossen. Veel projecten starten niet of lopen vertraging op omdat er onvoldoende vakbekwaam personeel beschikbaar is. Voor veel mensen staat werken in de bouw gelijk aan een zware en slecht betaalde baan. Dat laatste is zeker niet waar, de lonen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. En het werk wordt door nieuwe technieken op sommige punten ook minder zwaar.
Omscholen voor de bouw
Als je werkzaam bent in een sector waar je baan op de tocht staat, bijvoorbeeld door automatisering dan is het verstandig om tijdig na te denken over je toekomst. Je kunt via BLOM opleidingen verschillende richtingen op. Je kunt leren omgaan met een heftruck, hijskraan of hoogwerker. Dit levert vrijwel altijd baangarantie op. Sterker nog: er zijn bedrijven die je graag in dienst nemen en de opleiding voor je betalen. Ze zijn zo dringend op zoek naar nieuw personeel dat er soms zelfs al op de middelbare school of bij Mbo opleidingen wordt geworven om jongeren voor een baan te interesseren. Veel jongeren kiezen liever voor een kantoorbaan, maar juist daar is de kans groot dat je werk komt te vervallen. Werken met je handen heeft veel meer toekomst.
De bouw is op zoek naar bekwame vakmensen
In de bouw lopen aannemers en projectontwikkelaars steeds vaker aan tegen personeelstekorten. Soms lukt het om vakmensen uit het buitenland te halen. Maar zij zijn steeds vaker in eigen land nodig omdat de economie daar beter gaat en er dus ook meer wordt gebouwd. Bovendien is er geen taalbarrière als er met Nederlands personeel kan worden gewerkt. Daarom zijn veel bouwondernemers bereid om opleidingen voor hun personeel te betalen of voor mensen die bij hen willen solliciteren zonder dat ze al over de juiste papieren beschikken. Met een hoogwerker diploma of een veilig hijsen cursus kun je dan direct aan de slag op een bouwlocatie.
Werk gegarandeerd in de toekomst
In de bouw wordt natuurlijk ook wel geautomatiseerd. Er wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met een ‘metselrobot’. Maar deze robot kan niet alles zelfstandig, er moet wel iemand zijn die toezicht houdt. En hij kan het ingewikkelde werk niet, althans, nog niet. Daarnaast zijn er tal van werkzaamheden die nooit door een robot overgenomen kunnen worden in de bouw omdat ze te complex zijn. De veiligheid moet immers altijd kunnen worden gewaarborgd. De kans dat bouwvakkers massaal werkloos worden is dus heel klein. Dit is een sector waar de komende decennia nog volop toekomst in zit. Daarom zijn aannemers voortdurend op zoek naar nieuw personeel. Als je een opleiding in deze richting hebt gevolgd of cursussen hebt gedaan om je kennis en vaardigheden te vergroten kun je kiezen bij wie je gaat werken.