Hoe milieuvriendelijk is elektrisch rijden? 

Als we kijken op de weg dan zien we dat elektrisch rijden ontzettend populair is. Maar dat niet alleen: elektrisch rijden is ook steeds meer betaalbaar geworden. Waardoor steeds meer mensen kunnen kiezen voor elektrisch rijden. Maar hoe milieuvriendelijk is elektrisch rijden eigenlijk? Wij vertellen er jou over in deze blog.

Laten we vooropstellen dat de auto die niet rijdt het meest duurzaam is. Maar leven zonder een auto voor de deur, dat is voor veel mensen ondenkbaar. Je moet tenslotte naar je werk, het sporten of je wilt familie bezoeken. Er zijn genoeg redenen om de auto te pakken. Laat staan een elektrisch model, zoals de smart #1. En dat voelt dan nog even beter als je weet dat het minder schadelijk is voor het milieu. Toch? 

Uitstoot van uitlaatgassen

Als we kijken naar hoe milieuvriendelijk elektrisch rijden is, dan kijk je naar een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van uitlaatgassen. Door te rijden met een verbrandingsmotor, zoals diesel en benzine, stoot je heel veel schadelijke stoffen uit. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor de mens en de natuur. Maar het zorgt er ook voor dat de aarde veel sneller opwarmt. Reden genoeg om dit dus te willen verminderen. Het is daarnaast ook erg ongezond voor mens en dier wanneer er veel uitlaatstoffen in de lucht hangen. Denk bijvoorbeeld aan smog in landen als India. Maar ook in de Randstedelijke gebieden in Nederland is de kwaliteit van de lucht niet meer zoals het was. Daarom is het goed als meer mensen bijvoorbeeld elektrisch gaan rijden in een smart. Op die manier weet je zeker dat je niet bijdraagt aan een slechte luchtkwaliteit.

En dan hebben we natuurlijk nog de opwarming van de aarde. Door die gevaarlijke stoffen in de ozonlaag wordt de aarde steeds warmer. Hoe warmer de aarde, hoe meer het ijs smelt waardoor land kan gaan overlopen. Met alle gevolgen van dien…

Batterijen en elektriciteit 

Toch is er ook een kleine kanttekening bij het elektrische rijden. Want ja, je hebt geen uitlaatgassen meer. Maar elektriciteit is ook niet altijd even groen geproduceerd. En dit geldt ook voor hoe de batterij wordt gemaakt. Daarom is het goed om te letten op hoe jij straks jouw nieuwe elektrische auto wilt opladen. De beste manier zal zijn om te kiezen voor groene energie. Energie die wordt opgewekt door zonnepanelen of windenergie. Als je zeker wilt zijn waar de energie vandaan komt, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om zelf groene energie op te wekken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat in een batterij ook grondstoffen worden gebruikt die belastend zijn voor de aarde, zoals lithium en nikkel

Als we de balans opmaken dan zullen we zien dat het rijden van een auto niet geheel milieuvriendelijk kan zijn. Maar als je wilt letten op jouw milieu voetafdruk dan is elektrisch rijden de beste keuze. Het zorgt ervoor dat de aarde het minst wordt belast. Kies je voor elektrisch rijden, kies dan voor een model waar je aardig wat jaren mee vooruit kunt. Dat is het meest duurzame! 

Vorig artikel

Dit zijn de winterjassentrends van deze winter 

Volgend artikel

Welk kleur pak is gemaakt voor jou?