grayscale photography of Brother typewriter

Herman Brusselmans: gewonnen prijzen, vriendin, gedichten en meer

Herman wie? Herman Brusselmans, dus. Het is een bekende Belgische schrijver en is bij een specifiek publiek ontzettend populair. Toch begrijpen we dat je deze man misschien nog niet kent. Er zijn namelijk al talloze Nederlandse schrijvers/ dichters/ columnisten van wie je de naam probeert te onthouden, laat staan dat je ook nog alle Belgen erbij moet onthouden.

Nou ja, allereerst moet je natuurlijk niks, maar je hebt waarschijnlijk niet zonder reden op deze blog geklikt. Om die reden vertellen we je dan als nog graag wie Brusselmans precies is. Wat hij doet, waar je hem van zou kunnen kennen, welke gedichten hij schrijft, wie zijn vriendin is, wat hij in zijn carrière heeft gewonnen en nog veel meer. Benieuwd? Wacht dan niet langer en begin lekker met lezen!

Wie is Herman Brusselmans?

In een wat pittoreske gemeente in Oost-Vlaanderen, groeide een kleine jongen op wie de naam Herman kreeg. Hij groeide langzamerhand op, maar had nog niet gelijk de volle overtuiging om volledig de literaire wereld in te duiken. Pas Na zijn studie Germaanse filologie aan de Universiteit van Gent koost hij voor de literatuur. Niet veel later zou dan ook zijn eerste verhalenbundel uitkomen.

De jeugd van Brusselmans was overigens niet heel prettig. Samen met zijn oudere broer en jongere zusje groeit hij op in een gezin waar de relatie met beide ouders niet altijd fantastisch is geweest. Al was dat met name te verklaren door de jeugd die zijn ouders, en dan met name zijn vader, hebben doorgemaakt. Herman rookt, komt via het werk van zijn vader in contact met dierenmishandeling en het gaat eigenlijk niet heel goed met hem. Maar, hetgeen waar hij zijn ei in kwijt kan, is voetbal. Daar blijkt hij overigens ook zo succesvol in te zijn, dat hij bijna overweegt om professioneel aan de slag te gaan.

Het begin van een veelbelovende carriere

Brusselmans voelde in zijn aderen dat dit het was: het bezig zijn met literatuur. Helaas verloopt het begin van zijn carrière niet zonder slag of stoot, want hij vergrijpt zich, vanwege trauma’s, aan de alcohol. Pas veel later komt hij erachter dat alcohol geen ‘oplossing’ is voor zijn paniekaanvallen en andere problemen, maar goed, op dat moment ging het wat minder.

Zijn debuut, zoals we zeiden, was in 1982. Brusselmans was destijds bibliothecaris in Brussel. Hij begint zich steeds minder te focussen op de boeken daar en meer op zijn eigen werk. Een manuscript dat hij schrijft, stuurt hij op naar ene kleine uitgeverij, maar het zou nog tijden duren voordat hij antwoord kreeg en ‘Het Zinneloze Zeilen’, de titel van zijn debuut, wordt gepubliceerd. Het zou worden gekenmerkt door een Salingeriaanse stijl, wat in zeker mate wel in de smaak valt bij zijn publiek. Een aantal jaar later, in 1985, volgt een eerste roman genaamd ‘De man die werk vond’. Dat is wellicht het echte begin van zijn carrière geweest. Een hoogtepunt in zijn oeuvre, zoals mensen dat ook wel willen noemen.

Gedichten

Naast romans schrijft Brusselmans ook gedichten en columns. Door de jaren heen worden er van allerlei, soms ietwat controversiële thema’s behandeld. Denk aan seks, drank, verveling, vrouwen, zijn jeugd, het Vlaamse platteland van de jaren zestig, de Tweede wereld oorlog, minderheidsgroepen en nog veel meer.

Maar goed, hij schreef dus ook een hele bubs gedichten. En als je die gedichten leest, dan, tja, dan doet je dat nog maar eens goed nadenken over taal. Het doet je nadenken over je eigen vergankelijkheid, over het leven, over de samenleving en van alles. We zouden zeggen, lees er eens een paar. Je hoeft niet het hele oeuvre te bekijken en als je het niets vindt, kan je gelijk weer stoppen.

Gewonnen prijzen

Wat je misschien nog over ‘de dam’ heentrekt om het toch te gaan proberen, zijn werk, zijn de gewonnen prijzen. Tenminste, je zou verwachten dat zijn literaire oeuvre al wel een eer of vaak is geprezen met een prijs. Toch won Brusselmans in zijn geheel carrière eigenlijk nog geen een grote literaire prijs. Waarom? Tja, zeg het maar. Maar goed, aan de andere kant kan je je afvragen of het niet winnen van prijs je direct een slechte auteur maakt.

Vriendin

Als laatste willen we nog even het liefdesleven van Brusselmans met je doornemen. Zo blijkt in 2016 dat hij een relatie heeft met de 34 jaar jongere Amsterdamse Lena. Als klap op de vuurpijl wordt in 2022 het nieuws naar buiten gebracht dat Lena in verwachting in van hun eerste kindje, een zoontje die de naam Roman heeft gekregen. Het blijkt voor Herman het in vervulling gaan van een langgekoesterde wens. Zijn eerste vrouw kon geen kinderen krijgen, zijn tweede vrouw wilde geen kinderen en nu is hij, op 65-jarige leeftijd, toch nog vader geworden. Hij is sinds 2024 ook officieel pensioengerechtigd, dus de jaren die hij nog heeft, kan hij vast met veel blijheid vieren.

We wensen Brusselmans en zijn gezin alle geluk toe. Ennûh, ben jij van plan anytime soon wat werk van hem te lezen?

Vorig artikel

Giel Beelen: kind, vriendin, radio en meer

Volgend artikel

Kies de juiste verf voor een langdurig resultaat