Extra inkomen genereren op internet – waar moet je aan denken?

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een manier om een passief inkomen te verdienen met behulp van het internet. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Terwijl de een gewoon niet elke cent wil omdraaien aan het einde van de maand, wil de ander zich tussendoor wat extra’s kunnen veroorloven zonder maandenlang te hoeven sparen. 

Het grote voordeel dat het internet hier biedt is duidelijk, want je kunt dit extra inkomen vanuit huis genereren. Sommige mensen zullen hun geluk beproeven op de online gokkasten, maar dat is niet wat hier bedoeld wordt met een aanvullend inkomen. In de regel gaat het meer om het verdienen van een veilig, passief inkomen.

Secundair inkomen: Voor- en nadelen

Bijverdienen op het internet brengt natuurlijk bepaalde voordelen met zich mee: 

  • Onafhankelijkheid
  • Meer vrije tijd
  • Financiële zekerheid

Onafhankelijkheid

Een aanvullend inkomen zorgt er altijd voor dat je meer vrijheid krijgt. Want als je inkomen stijgt en je meer geld hebt, heb je de mogelijkheid om te bezuinigen op je eigenlijke werk. Dit geeft je meer vrije tijd. Maar dit kan ook de eerste stap zijn naar zelfstandig ondernemerschap in de toekomst. In dat geval ben je niet afhankelijk van startkapitaal dat je van anderen krijgt.

Een plus aan vrije tijd

Zulke extra inkomsten kunnen ook leiden tot een gerichte vermindering van het aantal werkuren. Misschien hoeft men in de toekomst nog maar 4 dagen per week te werken in plaats van 5, of wordt de dagelijkse werktijd teruggebracht van 8 naar 6 uur. Hierdoor krijgt men nu nieuwe vrije tijd, die men plots kan investeren in het gezin of in hobby’s.

Financiële zekerheid

Afhankelijk van het type aanvullend inkomen op internet dat je hebt gekozen, is het ook heel goed mogelijk om een passief inkomen te genereren waarmee je op lange termijn een fortuin kunt opbouwen. Als je van je actieve inkomen blijft leven, kun je dit passieve inkomen op de juiste manier investeren.

Er zijn echter altijd nadelen naast de voordelen

Een paar negatieve aspecten mogen echter niet onder stoelen of banken worden gestoken: 

  • Nauwelijks planningszekerheid
  • Initiële investering van eigen vermogen en tijd
  • Risico op verlies 
  • Dubieuze zakenpartners

Nauwelijks planningszekerheid

Met het inkomen van een werknemer weet je natuurlijk wat er aan het einde van de maand op je bankrekening staat. Bij extra inkomen uit internet is dit echter niet precies te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld niet voorspellen hoe de aandelenmarkten zich zullen ontwikkelen of dat het product dat je zelf hebt gemaakt een bestseller voor de lange termijn zal worden.

Financiële en tijdsbesteding

Natuurlijk kan een bijverdienste op internet niet zomaar uit de lucht worden getoverd. Hoe je ook een bijverdienste op internet wilt genereren, het is altijd nodig om tijd en vaak ook geld te investeren. Het is echter niet automatisch duidelijk of de actie ook echt met succes bekroond zal worden. 

Risico op verlies

Als het een idee is met een hoge financiële investering, moet je er altijd rekening mee houden dat het geld helaas ook verloren kan gaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je hebt besloten om te investeren in aandelen of onroerend goed.

Niet alle zakenpartners zijn serieus

Helaas zijn er op het internet veel bedrijfsideeën te vinden onder de term passief inkomen, die heel dromerig lijken, maar waarachter vaak alleen maar oplichterij schuilgaat. 

Sneeuwbalsystemen staan bovenaan de lijst van dubieuze bedrijfsideeën. Je moet deze aanbiedingen altijd duidelijk in twijfel trekken en intensief onderzoek doen naar dit onderwerp. 

Controleer de voor- en nadelen

Je moet vooral altijd vooraf heel goed kijken naar de voor- en nadelen. Je moet dus precies weten of zo’n bijverdienste een effect zal hebben op je eigen levenssituatie. 

Dingen die je moet weten over aanvullend inkomen

Voorkom een naïeve benadering en daarom zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden: 

Expertise

Als je bijvoorbeeld een bepaald product wilt maken, moet je zeker over de nodige expertise beschikken. Als die er niet is, moet je eerst de tijd investeren om die te verwerven.

Beleggen

In principe moet je alleen investeren wat je je kunt veroorloven. In geen geval mag het je levensonderhoud in gevaar brengen. 

Belastingen

Je moet altijd onthouden dat je natuurlijk belasting moet betalen over je extra inkomsten. Het maakt niet uit of het gaat om inkomsten uit huur, winst uit aandelen of uit de verkoop van producten.

Meer ideeën om extra geld te verdienen op internet

Naast passief inkomen kun je ook specifiek geld verdienen. 

De gig-economie 

De term komt oorspronkelijk uit de muziekwereld en verwijst naar individuele optredens waarvoor betaald wordt. Inmiddels is de term echter uitgebreid naar andere bedrijfstakken. Het betekent dat bedrijven kleine, op zichzelf staande klussen aan freelancers geven. Dit resulteert noch in een langdurige zakenrelatie, noch in een werknemersrelatie.

Deze bijbaantjes worden vaak geregeld via internetplatforms die gespecialiseerd zijn in bepaalde diensten of sectoren. Dit zijn vaak teksten, ontwerpklussen of kleinere IT-klussen.

Veel vraag naar bijles

Het kan zeer aan te bevelen zijn om de eigen kennis aan anderen door te geven. Ondertussen worden dergelijke bijlessen vaak online aangeboden en, afhankelijk van het vakgebied en de kwalificaties, ook behoorlijk goed betaald. Er zijn nu veel platforms beschikbaar op het internet die gespecialiseerd zijn in het verbinden van mensen die bijles zoeken en mensen die bijles aanbieden.

Veel verschillende mogelijkheden

Bijverdienen is niet zo moeilijk als je in eerste instantie misschien zou denken. Je moet gewoon goed kijken naar waar je goed in bent en waar je persoonlijke interesses liggen. 

Juridische vragen

Je moet nooit vergeten dat je bij elke parttime baan automatisch belasting moet betalen. Het maakt niet uit of je privélessen geeft, belegt in effecten of geld verdient met online cursussen. Een belastingadviseur of een vereniging voor hulp bij inkomstenbelasting zal je vertellen hoe je de extra inkomsten moet aangeven of er eventueel belasting over moet betalen. 

Conclusie

Sommige mensen hebben het idee dat ze een passief inkomen kunnen verdienen met internet zonder er iets voor te doen. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar meestal werkt het niet zo gemakkelijk. Om extra inkomen te verdienen op internet, moet je er rekening mee houden dat het je tijd of geld of beide zal kosten, in ieder geval in het begin. 

Je moet ook niet beginnen met het plan dat je je hele leven kunt financieren met het bijverdienen via internet. In de overgrote meerderheid van de gevallen is en blijft het een nevenactiviteit.

Vorig artikel

Mannen kapsels zijkant opgeschoren boven kort

Volgend artikel

Gezellig gamen met je zoon of dochter