a close up of a christmas tree with ornaments

Een klein kerstdiner gezellig maken, hoe doe je dat?

De feestdagen komen er alweer bijna aan! Dat betekent veel gezelligheid, lekker eten en samenzijn met je dierbaren. Toch kunnen de feestdagen soms wat stress met zich mee brengen. Hoe maak je de indeling naar welke familie je toe gaat op eerste en tweede kerstdag? Wie gaat er koken en wat ga je dan precies koken? Of gaan jullie voor het gemak lekker uiteten? Tijdens de kerstdagen vieren toch de meeste mensen het thuis met een klein kerstdiner. Maar hoe zorg je ervoor dat een klein kerstdiner niet alleen smakelijk is, maar ook een onvergetelijke ervaring wordt? Hier zijn een aantal tips hoe jij ervoor kan zorgen dat iedereen geniet van de gezelligheid aan tafel tijdens het kerstdiner. 

Kies een leuk thema

Geef het kerstdiner een persoonlijke en unieke uitstraling door een thema te kiezen. Een thema zorgt ervoor dat de toon voor de avond wordt gezet en je creëert een gezellige sfeer voor je gasten. Daarnaast helpt een thema je ook met het decoreren van de tafel en dient het als inspiratiebron voor je menukeuzes. Een voorbeeld van een interessant kerstthema is ‘Winterwonderland’. Versier je tafel met zilveren decoraties zoals kerstballen, witte sneeuwvlokken en sprankelende lichtjes. Voeg nog wat houtaccenten en natuurlijke elementen toe voor een meer rustieke stijl. Geef het thema door aan je gasten zodat zij zich kunnen kleden in zilveren en witte kleding. 

Samen koken

Creëer nog meer gezelligheid door ook samen te gaan koken. Hoe leuk is het om samen alle kersthapjes te verzinnen voor de avond? Het geeft iedereen een kans om een bijdrage te leveren aan het kerstdiner. Is jouw keuken niet groot genoeg voor iedereen of alle gerechten? Laat dan iedereen een eigen gerecht of kersthapje meenemen naar het diner! Verdeel het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje onder alle gasten. Heb je toch meer gasten? Voeg dan ook een amuse en tussengerecht toe. Dit zorgt niet alleen voor een divers en heerlijk diner, maar ook voor veel plezier en samenwerking. Daar draait het eenmaal om tijdens de kerst! 

Kerstcocktails en -dranken

Naast de kersthapjes zijn ook de drankjes erg belangrijk. Voeg bijvoorbeeld leuke kerstcocktails toe aan het diner. Denk aan klassieke kerstcocktails zoals een Eggnog of een Mulled Wine, of experimenteer met nieuwe cocktails. Een ander optie is om bijpassende wijnen aan te bieden bij elke gang. Begin met een glaasje bubbels, schenk een rode wijn in bij een vleesgerecht, of een lekkere witte wijn bij een visgerecht. Experimenteer met smaken! Zijn er een aantal gasten die liever geen alcoholische drank willen? Serveer dan ook niet-alcoholische opties zoals warme appelcider of een warme chocomelk, of maak non-alcoholische cocktails. 

Cadeautjes uitwisselen

Cadeautjes uitwisselen is een van de meest verwachte tradities tijdens de kerstperiode. Organiseer een Secret Santa om de avond nog specialer te maken. Elke gast brengt dan één cadeautje met zich mee voor een andere gast. Laat de gasten de cadeaus op een tafel leggen bij binnenkomst. Tijdens of na het kerstdiner wordt er telkens één cadeau van de tafel gepakt en open gemaakt. Na het open maken moet diegene raden wie zijn/haar Secret Santa is. De cadeaus hoeven niet duur of overdreven te zijn; het gaat om het gebaar en de gedachte erachter. Dat maakt het ook zo leuk om te raden! De cadeaus zijn een geweldige manier om waardering te tonen en de kerstsfeer te verhogen. 

De kerst komt eraan!

De kerstdagen lijken misschien nog ver weg te zijn, maar begin nu alvast na te denken over het thema, de versiering die erbij past, de kersthapjes en drankjes die je gaat serveren en hoe je de avond verder indeelt. Zorg ervoor dat jouw gasten het kerstdiner niet meer zullen vergeten!  

Vorig artikel

Is het verstandig om geld te investeren in een stacaravan in 2024?

Volgend artikel

3 manieren om jouw onderhandelingsvaardigheden te verbeteren