/

Diarree stoppen met cola

Kan je diarree stoppen met cola? Nou, nee, in principe niet.

Hoewel we in regel één van deze blog al het antwoord op je vraag hebben gegeven, is dat geen reden de blog nu al weg te klikken. De reden hiervoor is dat er in deze blog interessante informatie over de achterliggende gedachte is te lezen. Dus, werkt het per definitie in, werkt het de kwaal juist tegen of maakt het niet echt uit? Lees gauw verder en ben wellicht binnenkort nog van de wat onsmakelijke ontlasting af.

Wat is diarree?

Je herkent diarree als een waterige en losse ontlasting. De darmen zijn niet tot nauwelijks in staat water en voedingsstoffen uit de ontlasting te absorberen. De diarree ontstaat overigens door verschillende factoren, waaronder virale of bacteriële infecties, stress, verandering in het dieet, medicatie, etc.

Wat je eigenlijk wil als je diarree hebt, is dat je lichaam het vocht kan blijven vasthouden. Mocht je hier op een manier voor kunnen zorgen, dan ben je goed bezig.

Cola als remedie voor diarree

Cola wordt niet alleen in een restaurant of in de warme zon met een ijsklontje en een schijfje citroen gedronken, nee, voor sommige mensen is het een wondermiddel. Zo wordt cola nog geregeld gebruikt als huismiddeltje bij diarree. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat cola daadwerkelijk diarree kan stoppen. En toch beweren mensen dat het hen heeft geholpen bij het verlichten van de symptomen. Snap jij het nog?

Hoe werkt cola bij diarree?

Eigenlijk ligt het steeds aan twee bestanddelen, de claim dat het juist niet of wel werkt, het drinken van cola. Lees:

  • Suiker: suiker is in staat water vast te houden in de darmen. Hoewel dat positief klinkt, is het dat niet. Je diarree mag dan wel weg gaan, maar het water wordt niet verspreid door het lichaam. Er bestaat nu nog steeds een kans op uitdroging, iets dat je absoluut niet wil. Dus, suiker is funest.
  • Cafeïne: het middel waar menig volwassen persoon ontzettend blij van wordt heet cafeïne. Maar, waar mensen denken dat het hun darmen kalmeert, stimuleert het darmcontracties juist. De ontlasting wordt steeds meer frequent. Ook dat is funest voor het tegengaan van diarree.

Hoe werkt cola bij diarree? Nou, niet.

Cola als remedie voor …

Goed, cola werkt dus niet tegen diarree, maar doet het dan wel iets positiefs?

Mensen houden van cola. Ze vinden het lekker en het drankje wordt wereldwijd verkocht en gekocht. Dat cola uit ons leven zal verdwijnen is daarmee onwaarschijnlijk. Op een of andere manier is het de wereld in gevlogen dat cola effectief werkt tegen een aantal kwaaltjes. Denk aan buikpijn, keelpijn, hoesten en dus ook diarree.

Eigenlijk bestaat er van elk van die kwaaltjes geen wetenschappelijk bewijs dat het drankje daar tegen effectief is. Alleen zou het wellicht helpen bij een specifieke soort buikpijn. Bijvoorbeeld: je hebt wat gegeten dat maar zwaar valt. Van cafeïne in cola is bekend dat het de darmen stimuleert. In dit geval zal je wellicht de positieve effecten ervaren, waar iedereen het over hoort.

Goed, gezien er nauwelijks bewijs is voor de werking van cola tegen bepaalde aandoeningen, zeggen wij: drink het vooral (met mate) als je er zin in hebt. Zo bestaan er wel degelijk mensen die zeggen dat misselijkheid weg gaat na een glaasje cola. Placebo of niet, laat ze lekker door drinken.

De échte remedie tegen diarree

Cola mag dan wel geen oplossing zijn, ORS (Oral Rehydration Solution) is dat wel. Bij de apotheek kan je aan dit medicijn komen. Je krijgt het in de vorm van bruistabletten of poeder mee, nadat je het in water het opgelost. De bestanddelen in het middel zorgen ervoor dat het water in je lichaam wordt vastgehouden. Daarmee blijft je lichaam gehydrateerd én bevindt er zich stukken minder vocht in je darmen. De diarree verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Andere tips bij diarree

We geven nog een aantal algemene tips die je kan toepassen bij het hebben van diarree. Diarree kan al snel een week aanhouden en dus is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt.

  • Tip 1: drink voldoende. Gezien je veel vocht verliest en uitdroging wil tegengaan, is het belangrijk goed te blijven drinken. Het liefst drink je meteen een glas water/thee nadat je diarree hebt gehad, omdat dan het vochtgehalte flink is gedaald.
  • Tip 2: een goede hygiëne. Wat je absoluut niet wil is anderen besmetten en dus zal je jezelf extra schoon moeten houden. Dus, je handen goed wassen, wat vaker de wc en deurklinken ontsmetten en kleding goed wassen.
  • Tip 3: eet voldoende. De diarree zal ongetwijfeld erg vervelend zijn, maar dat is geen reden om het eten aan de kant te schuiven. Vezels helpen bijvoorbeeld de ontlasting wat te verstevigen. Vermijd verder grote hoeveelheden suikers, zoals je dat eerder deze blog hebt gelezen. In principe kan je voor de rest van de dag gewoon eten als en waarin je zin hebt.
  • Tip 4: geen diarree-remmers. Hoewel het verleidelijk is alles on hold te zetten, is dat niet heel bevordelijk. Dus, ben je de hele dag thuis en heb je de mogelijkheid om alles geregeld ’te laten gaan’, doe dat dan. Zo heeft je lichaam de kans afstand te doen van bijvoorbeeld de bacteriën die je het kwaaltje in eerste instantie gaven.

Wanneer je radeloos bent of last krijg van ernstige koorts of iets dergelijks, is het zaak te informeren bij je arts. Voor medisch advies verwijzen wij je altijd naar een professional.

Al met al kunnen we concluderen dat diarree erg vervelend is, maar dat cola er niet tegen werkt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking en bovendien zal het eerder averechts werken. Het is belangrijk om andere voorzorgsmaatregelen te nemen. Wees een baas over je eigen gezondheid. En als je dan wel cola wil drinken, kies dan voor de dubbele zero variant (geen cafeïne noch suiker), misschien helpt dat. Echter geldt dan nog steeds dat het risico daarvan volledig bij jou ligt.

Vorig artikel

Tim Hofman: vriendin, carrière, vermogen en meer

Volgend artikel

Wat doet een architect precies en hoe word je er een?