/

Aanrechtsubsidie: wat is dat?

Gelukkig zijn we de tijd voorbij dat er van vrouwen wordt verwacht dat ze achter het aanrecht staan. Sterker nog, Nederland is een land dat erg vooruitstrevend is, op dat soort gebieden. Toch vliegt de term ‘aanrechtsubsidie’ je nog regelmatig om de oren. En dat is erg gek, omdat het al lang niet meer zo heet en ietwat denigrerend klinkt.

Aan de andere kant is het helemaal niet gek dat de term de afgelopen jaren nog wat meer aan het licht is gekomen. Waarom? Dat lees je in deze blog. Verder zal je uiteindelijk begrijpen waarom je er eigenlijk niets aan hebt óf misschien er nog je voordeel kan uithalen. We zullen nu stoppen met die onduidelijkheden en gewoon vertellen waar het om gaat!

Wat is een aanrechtsubsidie?

Een aanrechtsubsidie, die bestaat eigenlijk niet. De huisvrouwentoeslag of het aanrechtgeld óók niet. Tegenwoordig gaat het, volgens de Belastingdienst, namelijk om de Algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner.

Deze heffingskorting is eigenlijk een soort belastingteruggave die wordt uitgekeerd. De meestverdienende partner, ook wel de partner die werkt, mag de heffingskorting toepassen op zijn of haar inkomen tijdens de inkomstenbelasting. Nu denk je: ‘Is dat niet wat oneerlijk?’ Het antwoord is nee, omdat het geld op de rekening van de minstverdienende wordt gestort. Klinkt fantastisch, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • je bent 21 jaar of ouder
 • iemand is al voor minimaal 6 maanden je fiscale partner
 • je verdient niets of weinig. Met andere woorden: je kan de algemene heffingskorting niet op je eigen inkomen laten gelden
 • je fiscale partner verdient genoeg om zowel zijn/ haar eigen dan wel jouw heffingskorting te kunnen ontvangen

De aanrechtsubsidie stopt

Om verschillende redenen is al in 2009 bekend geworden dat de aanrechtsubsidie stopt en wel per 2023. Het moedigt bijvoorbeeld niet echt aan om te werken en het is simpelweg niet meer van deze tijd. In ieder geval betekent dat niet dat je geen geld meer kan terugkrijgen. Je kan immers, tot vijf jaar terug, met terugwerkende kracht je belastingaangifte voltooien. Het enige dat jij hoeft te doen is alles aangeven, de berekening maakt de Belastingdienst vóór jou.

Let op: er is een verschil tussen de mensen die uit het jaar 1963 en later komen en alle personen ouder dan dat.

De afgelopen jaren zag het er als volgt uit, waarbij het bedrag een heel jaar betreft:

Aanrechtsubsidie 2023
– Minstverdiener geboren vóór 1963: €3070,-
– Minstverdiener geboren in of na 1963: €0,-

Aanrechtsubsidie 2022
– Minstverdiener geboren vóór 1963: €2888,-
– Minstverdiener geboren in of na 1963: €193,-

Aanrechtsubsidie 2021
– Minstverdiener geboren vóór 1963: €2837,-
– Minstverdiener geboren in of na 1963: €379,-

Weet dat het gaat om de maximale bedragen. Of je het hele bedrag krijgt uitgekeerd, ligt aan de hoogte van het inkomen van je fiscale partner. Hoe meer hij of zij verdient, hoe minder het, logischerwijs, zal zijn.

Let op: het gaat hier om personen die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Ik ga met pensioen, en nu?

Als je de AOW-leeftijd, de pensioenleeftijd, hebt bereikt, verandert het een en ander. Misschien daalt het algemene inkomen en dat alles heeft natuurlijk invloed op de heffingskortingen, óók de Algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner.

In principe kan je de volgende regels aanhouden:

 • de minstverdienende partner gaat met pensioen: vanaf nu genereert hij/zij eigen inkomen (AOW) en daarmee vervalt het recht op de heffingskorting.
 • de meestverdienende partner gaat met pensioen: het inkomen verandert, maar de heffingskorting kan gewoon blijven bestaan. Deze kan wel wat veranderen, afhankelijk van het nieuwe inkomen.

Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen is iets waar velen naar op kunnen kijken. Al die vragen over bedragen, inkomen en bepaalde waardes; je wordt er nog moe van. Toch is het erg belangrijk om de belastingaangifte te doen, onder andere voor je eigen portemonnee. Er bestaat bijvoorbeeld een aanzienlijke kans dat je geld terugkrijgt. We leggen in een aantal stappen uit hoe je de belastingaangifte uitvoert:

 • Stap 1: verzamel alle documenten dat je nodig hebt. Van je rekeningnummer tot aan een jaaropgaaf en je Digi-D
 • Stap 2: log in op de website van de belastingdienst
 • Stap 3: klik op ‘Inkomstenbelasting’ en kies het juiste belastingjaar
 • Stap 4: controleer alle gegevens en pas deze, eventueel, naar waarheid aan
 • Stap 5: onderteken alle documenten en druk op ‘Verzenden’

Heel moeilijk hoeft het dus niet te zijn, zo lang je er maar de tijd voor neemt.

Conclusie

De aanrechtsubsidie bestond al eigenlijk niet meer en nu blijkt dat deze, ook met een andere naam, een soort van verdwijnt. Al jaren worden de bedragen afgebouwd, al zal dat ook liggen aan de leeftijd die jij als minstverdienende hebt. Ben je namelijk voor 1963 geboren, dan zal je hebben kunnen genieten van vele voordelen die je geboden zijn. Mits je natuurlijk elk jaar netjes de belastingaangifte hebt voltooid.

Vorig artikel

Beste Deodorant Mannen (Beoordeeld in 2023)

Volgend artikel

Uitbetaling AOW & meer