two Euro banknotes

Zo kan je uit de schulden komen

Het kan een hele uitdaging zijn om uit de schulden te komen, maar met de juiste aanpak is dit wel degelijk mogelijk. De stress en onzekerheden die bij het hebben van schulden komen kijken zijn voor niemand leuk. Het is daarom belangrijk om dit probleem aan te pakken en niet te negeren. 

In dit artikel geven we praktische tips over hoe jij uit de schulden kan komen.

Inzicht krijgen in je financiële situatie

De eerste stap is om een duidelijk beeld te krijgen van het totale verschuldigde bedrag. Dit kan je doen door:

  1. Alle schulden in kaart te brengen: Maak een lijst van al je schulden en noteer de verschuldigde bedragen, rentepercentages en betalingsvoorwaarden. 
  2. Inkomsten en uitgaven beoordelen: Schrijf op wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgegeven wordt. Reken uit wat je maandelijks overhoudt of tekort komt. 

Maak een realistisch afbetalingsplan

Nadat je inzicht hebt gekregen in hoeveel schulden je hebt en wat de maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn, kan je beginnen om een plan op te stellen waarmee je de schulden kan gaan afbetalen. Dit kan je op de volgende manier doen:

Stel prioriteiten: Betaal eerst de schulden met de hoogste rentevoet. Door deze schulden als eerst af te lossen kan je op de lange termijn geld besparen. Dit kan je weer gebruiken om de andere schulden af te betalen. 

Gebruik de 50/30/20 regel: Besteed 50% van je inkomsten aan vaste uitgaven, 30% aan variabele persoonlijke uitgaven en 20% aan sparen en het aflossen van schulden. 

Minimaliseer je uitgaven

Het verlagen van je kosten en uitgaven kan je meehelpen om sneller schulden af te lossen. Enkele tips voor het minimaliseren van je uitgaven zijn:

  • Schrap onnodige abonnementen: Maak een overzicht van alle abonnementen en zeg degene die je niet nodig hebt op. 
  • Onderhandel over rekeningen: Neem contact op met serviceproviders om te kijken of je de kosten van internet en telefoondiensten kan verlagen. 
  • Plan je aankopen vooruit: Door vooruit te plannen met je aankopen zoals boodschappen, voorkom je impulsaankopen en kan je mogelijk korting krijgen, omdat je meer in één keer koopt. 

Vergroot je inkomsten

Net als het verlagen van je uitgaven, kan het vergroten van je inkomsten je helpen om sneller je schulden af te lossen. Voor iedereen is het verschillend hoeveel je kan en mag bijverdienen. Wij geven een paar tips:

  • Neem een (extra) bijbaan: Een parttime baan kan net die extra ademruimte geven in je inkomsten die je nodig hebt om de schulden af te betalen. 
  • Verkoop ongebruikte spullen: Verkoop spullen die je niet meer gebruikt via Marktplaats of rommelmarkten.
  • Start een freelance of project: Zet je vaardigheden in om freelance werk te doen of een kleine onderneming naast je huidige baan te verkrijgen. 

Schakel professionele hulp in 

Het aflossen van schulden kan een lastige klus zijn. Je bewindvoering regelen bij Loyaal kan daarom de oplossing bieden waar jij naar op zoek bent. Voel je niet beschaamt om hulp te vragen voor de schulden die je hebt. Er zijn namelijk genoeg mensen die jou graag willen helpen om uit deze benarde situatie te komen. Jij bepaalt de eerste stap.

Conclusie

Om uit de schulden te komen heb je een goed overzicht, een strategisch plan en mogelijk extra inkomsten nodig. Ook kan je overwegen om professionele hulp in te schakelen om zo weer een betere en vrijere toekomst voor jezelf te creëren. Wacht niet langer en zet vandaag nog de stap naar een schuldenvrij leven. Beschermingsbewind Groningen staat voor je klaar.

Vorig artikel

Waarom het belangrijk is om een goede letselschadeadvocaat te hebben

Volgend artikel

Wat is 4F-MPH en waar wordt het voor gebruikt?