Wat is goede digitale hygiëne?

Tegenwoordig brengen steeds meer mensen tijd online door. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om gemiddeld 5,5 uur per dag. Desondanks zijn veel mensen zich nog niet zo goed bewust van de risico’s in de digitale wereld. Het is dan ook belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan digitale hygiëne.

Wat is digitale hygiëne?

Digitale hygiëne is een manier om alle activiteiten in de online wereld gezond te houden. Een groot aantal mensen doet niets of weinig aan online bescherming. Digitale hygiëne houdt in dat iemand bewust bezig is met zijn of haar internetactiviteiten.

Waarom is digitale hygiëne nodig?

Digitale hygiëne is nodig voor de online veiligheid van mensen. De laatste jaren worden steeds meer mensen slachtoffer van online criminelen. Dit zijn de belangrijkste vormen van cybercriminaliteit:

  • Phishing: Een methode waarbij kwaadwillenden zich voordoen als anderen om gegevens te verkrijgen. Vaak gaat het om nep-e-mails van een bank of overheidsinstelling. De e-mail bevat een link, en wie hierop klikt, geeft toegang tot zijn of haar computer en persoonlijke gegevens.
  • Identiteitsfraude: Dit is het stelen van persoonlijke gegevens om de identiteit van het slachtoffer te kunnen aannemen. Het kan leiden tot financieel verlies of juridische problemen.
  • Verkoop- en aankoopfraude: Wie op internet iets koopt, kan slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Het kan ook zijn dat iemand betaalde goederen niet levert, of dat iemand niet betaalt voor geleverde goederen.
  • Hacken: Dit is wat er gebeurt als een onbekende zichzelf toegang verschaft tot een computer. Het is bedoeld om persoonlijke gegevens te verkrijgen, mensen te dwarsbomen of losgeld te vragen.
  • Online intimidatie: Dit gebeurt wanneer iemand op het internet wordt bedreigd of gepest.

De statistieken

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) deed eerder onderzoek naar cybercriminaliteit in Nederland. Daar kwam uit dat in 2022 14,8% van de Nederlanders slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Dat is een lichte daling vergeleken met het voorgaande jaar, want toen was het nog 16,9%.

Zorg voor digitale hygiëne

Het is duidelijk dat digitale hygiëne en online veiligheid de nodige aandacht moeten krijgen. Hiervoor moet je een aantal maatregelen nemen en van bepaalde dingen een gewoonte maken. Lees hieronder meer over de belangrijkste punten.

Surf bewust

In de 5,5 uur dat iemand online zit, kunnen er heel wat websites bezocht worden. Een blik op social media, even een Snapchat sturen of het nieuws lezen leidt al snel tot heel wat open tabbladen. Vermijd websites zonder SSL-beveiliging en kijk of er in de adresbalk een slotje en https:// in plaats van http:// staat.

Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor het beschermen van je gevoelige informatie ligt in de handen van de sites en merken zelf. Er zijn genoeg horrorverhalen, maar ook veel voorbeelden van merken die steeds geavanceerdere protocollen inzetten om klanten veilig te houden.

In een recent Forbes-artikel worden bekende merken als Intel, Coca-Cola en Kraft-Heinz genoemd als de meest ‘cyberveilige bedrijven’. Er zijn ook prominente namen, zoals Prove Identity, dat geavanceerde maatregelen gebruikt om nieuwe klanten veilig aan boord te krijgen via Prove Pre-Fill; deze methode wordt gebruikt door bedrijven als BetMGM en Tabula Rasa, om er maar twee te noemen.

Andere maatregelen die je kunt nemen

Er zijn ook enkele andere maatregelen die je digitale hygiëne kunnen verbeteren.

  1. Gebruik sterke wachtwoorden

Zorg dat een wachtwoord niet zomaar achterhaald kan worden. Gebruik lange wachtwoorden en zorg dat je die regelmatig vervangt. 

  1. Gebruik antivirussoftware 

Wie regelmatig online zit, loopt aardig wat risico op cybercriminaliteit. Om hacken te voorkomen, heb je een goede antivirussoftware nodig. Kies liever voor een betaalde variant dan een gratis versie, aangezien die beter werken.

  1. Installeer updates 

Geen zin om een update te installeren? Dat is niet slim, want dit vergroot de kans op cyberaanvallen. Een update is bedoeld om nieuwe toepassingen toe te voegen die een programma veiliger maken.

  1. Denk na voor je iets downloadt

Wil je iets downloaden? Bedenk dan eerst of het van een betrouwbare bron is. Dit geldt zowel voor documenten als spelletjes en programma’s.

Vorig artikel

4 tips om veel spullen mee te nemen in je auto op vakantie

Volgend artikel

Dít zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in het casino