a motorcyclist rides down a curved road

Hoe te beginnen met motorrijden

Droom jij er al jaren van om de vrijheid te voelen van een motorrijder, maar is het er nog niet van gekomen? Na het lezen van deze blog weet je zeker of motorrijden iets voor je is en belangrijker nog: wat je moet doen om te kunnen beginnen. Dus maak maar vast ruimte in je garage, zoek alvast een mooie route uit en begin met dromen.

Waar het allemaal mee begint

Je motorrijbewijs is de eerste vereiste, logisch ook. En om je motorrijbewijs te kunnen halen heb je een autorijbewijs nodig óf je moet je motor theorie-examen behaald hebben. Zonder een van deze voorwaarden kun je wel rijles volgen, maar niet op de openbare weg en kun je ook je motorrijbewijs niet halen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan is het een kwestie van het zoeken van de beste instructeur. Vergelijk hiervoor aanbieders van lessen bij jou in de buurt en zorg dat je een weloverwogen keuze maakt.

Je eerste motor

Papiertje gehaald? Dan is het tijd om een mooie motor uit te kiezen. Misschien heb je al lang bepaald welke motor je wil, maar het kan ook heel goed zijn dat je daar nog niet over nagedacht hebt. Bij het kiezen van een motor is het eerste waar je aan moet denken: welk type motor wil je? Ga je voor een sportmotor, een cruiser, een caféracer, of iets anders? En ga je gelijk voor een nieuwe motor, of wil je een tweedehands motor kopen? Hoe dan ook is het goed om te letten op het motorvermogen, het gewicht van de motor, de zithouding, het aantal gereden kilometers en ook het merk of type. 

Basisuitrusting voor motorrijders

Je gaat niet rijden zonder goede uitrusting, dus zoek je ook een goede en mooie helm uit die goed past en voldoet aan alle veiligheidseisen. En als je toch bezig bent, een goed motorpak is ook onmisbaar. Ga hierbij voor beschermende (leren) motorjassen en motorbroeken, maar ook aan goede handschoenen en laarzen. Als je langere ritten gaat maken is daarbij het comfort ook belangrijk, je wil niet urenlang op de motor zitten met kleren die niet fijn zitten of een helm die te krap is.

Je eerste tocht

Het mooiste aan motorrijden is het maken van lange tochten, liefst natuurlijk in mooie omgevingen. Hiervoor kun je meerijden met een georganiseerde trip, of zelf je eigen plan trekken. Via Google kun je genoeg inspiratie vinden! Dan kan het échte motorrijden beginnen. In Europa zijn genoeg mooie routes, maar Amerika is natuurlijk het Mekka voor motorrijders. Weet jij al waar je gaat toeren? 

Een goede motorverzekering

Rijden op een motor is niet zonder risico’s, zorg dus dat je goed oplet en veilig rijdt, maar sluit ook een motorverzekering af voor het geval er wel iets mis gaat. Kijk bijvoorbeeld welke motorverzekering InShared heeft.

Vorig artikel

Personal Branding op de Werkvloer: Hoe je jezelf kunt Uitdrukken via je Werkkleding

Volgend artikel

De ultieme gids voor doe-het-zelfprojecten: essentiële gereedschappen en materialen