Het vermogen van Marc Overmars

Bekend bij menig voetbalfan is Marc Overmars. In de 49 jaar dat hij leeft, heeft hij al verschillende titels mogen dragen, van profvoetballer tot technisch directeur. Dat hij zich ook de titel ‘miljonair’ mag toe-eigenen, is al lange tijd bekend. Hoeveel hij verdiend en door welke diensten hij dergelijk salaris krijgt uitbetaald, wordt in dit artikel toegelicht.

Wie is Marc Overmars?

Marc Overmars, geboren in het Gelderse Emst, is een voormalig profvoetballer. Sinds 2009 is hij actief in verschillende sportbesturen. De meesten zullen hem kennen van zijn tijd bij Ajax, waar hij jaren de functie van technisch directeur heeft gehad.

Profvoetbal

Als jongetje van zes jaar speelde hij voor het eerst voetbal bij een club, genaamd SV Epe. Hier bleef hij tot zijn veertiende. Toen werd zijn talent ontdekt en vertrok hij naar Go Ahead Eagles. In zijn seniorentijd werd hij voor een (toen) recordbedrag van 500.000 gulden overgekocht door Willem II.

Vanaf die tijd speelde hij voor nog meer bekende clubs. Hij vertrok na Willem II naar Ajax. Vervolgens gaf hij zijn carrière internationaal tintje, nadat hij bij Arsenal ging spelen. Vanuit Engeland vloog hij de zee over naar Spanje. Hier speelde hij een tijd lang voor FC Barcelona. Aan het einde van zijn professionele voetbalcarrière keerde Overmars weer terug naar de plek waar hij vandaan kwam: Go Ahead Eagles. Hij speelde in 2009 zijn laatste wedstrijd en sloot zich weer aan bij SV Epe, waar hij op niet professioneel niveau lid werd.

Bestuurder

Van 2005 tot 2012 werkte Overmars de grootste tijd in de functie als hoofd technische zaken bij Go Ahead Eagles. Midden in het jaar 2012 werd hij aangesteld als directeur voetbalzaken bij de club AFC Ajax. Met een contractverlenging tot juni 2026 zou je denken dat hij nog steeds deze functie bekleedt.

Helaas is dit in 2022 anders gelopen. Er kwam boven water dat Overmars zich schuldig had gemaakt aan het versturen van (seksueel) grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke collega’s. Op 6 februari dat jaar stapte hij per direct op als directeur voetbalzaken bij de club Ajax.

De impact van dit bericht was enorm. In korte tijd kwam het nieuws de wereld in en dat werd overmatig gedeeld. De impact op Overmars en zijn gezin, dat bestaat uit een vrouw en twee kinderen, zal enorm moeten zijn geweest. De relatie tussen alle betrokkenen is hevig beschadigt. Onduidelijk is of het nieuws tot een scheiding zal leiden.

Nieuwe stap

Zelfs een jaar later is Overmars nog geregeld in het nieuws te vinden. Er wordt op periodieke basis en overzicht gemaakt of er al genoeg informatie binnen is om een tuchtzaak tegen Overmars te starten. Het onderzoek wordt geleid door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Maar stilgezeten heeft Overmars in de tussentijd niet, inmiddels is hij al lange tijd aan de slag voor Royal Antwerp FC. Hier is hij benoemd tot sportief directeur. Opvallend is dat hij deze functie nog twee maanden na zijn aftreden kon beklimmen. Hij is een actief directeur en behaald ook op deze manier nog geregeld het nieuws, of dat nu gaat om (mislukte) transfers van voetballers of een infarct dat er voor zorgde dat hij in het ziekenhuis belandde.

Verdiensten

De meeste mensen, ook een persoon als Marc Overmars, praten niet graag over hun salaris over vermogen. Wat het exacte vermogen van Overmars is, is daarom ook niet bekend. Wel kunnen we een aantal bekende gegevens op een rijtje zetten:

  • In 2011 bedroeg het vermogen 11 miljoen euro, aldus Quote.
  • In 2012, bij het begin als directeur bij Ajax, ging het om 15 miljoen euro.
  • Overmars heeft geïnvesteerd in vastgoed en bezit inmiddels al meerdere panden
  • Bij het tekenen van zijn contract bij Royal Antwerp, tekende hij voor een bruto jaar salaris van ongeveer een miljoen euro.

Over het algemeen is het ook niet onbekend dat je als profvoetballer, ook in de periode tussen 1990 en 2010 toen Overmars actief was, niet slecht verdient. In de eredivisie kan momenteel het salaris oplopen tot bijna €300.000 bruto per jaar! Tel uit je winst, of in dit geval niet jouw winst, maar die van Overmars. Voor velen is het luxe leven dat hij kan leven onbekend en onbereikbaar. Des te meer het natuurlijk interessant wordt om zijn exacte vermogen te weten.

Controversie

De controversie over het salaris van Nederlandse profvoetballers is een veelbesproken onderwerp in ons land. Veel mensen vinden dat de salarissen van voetballers te hoog zijn in vergelijking met andere beroepen, vooral gezien de huidige economische situatie en de hoge werkloosheid. Aan de andere kant wordt het argument gebruikt dat voetballers vaak maar een korte carrière hebben en daarom het juiste verdienen om in die korte tijd zoveel mogelijk geld te verdienen.

Voetballers zijn ook bekend om hun grote vermogen en luxe levensstijl, wat bijdraagt aan het beeld van hen als verwend en overbetaald. Sommigen vinden dat ze niet alleen meer verdienen dan gemiddelde werknemers, maar ook meer betrokken moeten zijn bij het maatschappelijke leven en goede doelen steunen.

Ondanks deze controverses blijft het salaris van voetballers een belangrijk onderwerp in de media en wordt het vaak besproken in het openbaar debat. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of profvoetballers te veel verdienen, maar het is duidelijk dat de discussie over dit onderwerp blijft voortduren.

Geld maakt gelukkig?

Er is geen universeel antwoord op de vraag of het vermogen van een rijk persoon juist is of niet. Dit is een subjectieve kwestie die afhangt van persoonlijke overtuigingen en waarden. Sommigen beschouwen rijkdom als een beloning voor hard werken ,in dit geval voetballen, terwijl anderen vinden dat rijkdom oneerlijk verdeeld is en dat er meer gedaan moet worden om armoede te bestrijden.

Wat wel duidelijk is, is dat de hoeveelheid geld en bezittingen die iemand bezit, slechts één aspect van hun leven is en niet noodzakelijkerwijs een aanwijzing is voor geluk. Kijk bijvoorbeeld hoe het imago van Overmars is veranderd nadat hij vorig jaar op een negatieve manier in het nieuws kwam. Hij heeft wel een nieuwe baan, maar nog steeds zal hij dagelijks geconfronteerd worden met zijn acties.

Vorig artikel

Wat zijn de goede eigenschappen van een vrouw?

Volgend artikel

Het vermogen van Christijan Albers