De goudprijs bereikte onlangs een historische mijlpaal. De prijs van een kilogram goud steeg tot boven de € 62.000, een niveau dat nog nooit eerder was gezien. Het vorige record in euro’s dateert van mei dit jaar. Wat zijn de oorzaken van deze spectaculaire stijging en wat betekent dit voor wie goud of zilver wil kopen?
De factoren achter de goudprijs
De goudprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zowel op de korte als op de lange termijn. Op de korte termijn spelen geopolitieke gebeurtenissen een rol, zoals de oorlog in Israël. Deze zorgen voor onrust en onzekerheid in de wereld, waardoor beleggers op zoek gaan naar een veilige haven om hun vermogen te beschermen. Goud is zo’n veilige haven, omdat het niet afhankelijk is van het financiële systeem of de politiek.
Op de lange termijn speelt het monetaire beleid van de centrale banken een belangrijke rol. Het vertrouwen in het financiële systeem is flink gedaald door de coronacrisis. Veel beleggers zoeken daarom hun toevlucht tot goud, een traditionele veilige haven die niet afhankelijk is van banken of overheden.
“Dat merken we ook bij ons goudbedrijf”, zegt Reinoud Bogert van goudspecialist Doijer en Kalff. In maart en april zag hij een enorme toename van de goudaankopen. Bogert legt uit dat dit vergelijkbaar is met de periode na de kredietcrisis, toen veel banken op de rand van de afgrond stonden. “Het systeemrisico, dat nooit helemaal was verdwenen, komt nu weer aan het licht. Spaarders halen hun geld weg om goud of zilver te kopen.”
Volgens Reinoud Bogert is het deze combinatie van factoren die de goudprijs naar een nieuw record heeft gedreven. “Het is al tien jaar lang een stijgende trend, maar nu komt er een extra impuls bij”, zegt hij.
De vooruitzichten voor de goudprijs
De vraag is natuurlijk of de goudprijs nog verder kan stijgen of dat er een correctie komt. Dat hangt af van hoe de situatie in de wereld zich ontwikkelt en hoe de beleggers daarop reageren. Als de spanningen in het Midden-Oosten of Oekraïne escaleren, kan dat de goudprijs verder opdrijven.
Als u wilt meeliften op de goudprijs, kunt u fysiek goud in de vorm van baren of munten kopen en die zelf in bezit houden. Of u kunt goud kopen en laten opslaan in een beveiligde kluis. Zo profiteert u van de voordelen van fysiek goud, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de opslag, verzekering of transport. Dat kan bijvoorbeeld bij Doijer & Kalff, die al sinds 1825 actief is in de goudhandel en een betrouwbare en transparante service biedt.