orange and white plastic container

Drie waardevaste edel metalen

Je hebt ongetwijfeld zelf dit gesprek al eens met iemand gehad of het gehoord van anderen; Goud kopen! Goud, dat al sinds de oudheid bekend en gewild is, speelt een grote rol in onze samenleving vanwege zijn hoge waarde. Het is wel belangrijk om te weten dat de prijs van goud flink kan schommelen, maar over het algemeen houdt het zijn waarde beter vast dan gewoon geld. Ben je benieuwd waarom je zou moeten kiezen voor echt goud en wat andere slimme investeringen zijn die niet gevoelig zijn voor inflatie? Goed nieuws, want dat is precies waar dit artikel over gaat.

Waarom fysiek goud kopen?

Heb je een vast inkomen? Je wilt dan waarschijnlijk sparen voor de toekomst. Het kopen van goud kan een slimme manier zijn om je geld te beschermen tegen inflatie. Omdat goud beperkt beschikbaar is, zal het waarschijnlijk altijd meer waard blijven dan papiergeld. Dit zie je vooral erg goed tijdens economische recessies. Goud is ook gemakkelijk te bewaren; het heeft geen onderhoud nodig en kan honderden jaren goed blijven. Dit maakt je investering veilig voor de toekomst en kan je op lange termijn een mooie winst opleveren.

Wat dacht je van zilver? 

Zilver wordt veel gebruikt in zware industrieën en in geavanceerde technologie, zoals in smartphones, tablets, elektrische auto’s, zonnepanelen en vele andere producten. Daarom reageert de zilverprijs sterker op economische veranderingen dan goud, dat vooral gebruikt wordt voor sieraden en als investering. Als de economie groeit, neemt de vraag naar zilver meestal toe. Dit heeft meer invloed op de zilverprijs dan bij andere beleggingen. Zilver is daardoor volatieler: het daalt sneller in slechte tijden, maar in goede tijden stijgt het ook sneller en hoger dan goud. Dit maakt zilver een interessante optie voor beleggers die meer risico willen nemen.

Hoogwaardig en zeldzaam platinum 

Hoewel platina veel zeldzamer en waardevoller is dan zilver en zelfs goud, is het minder bekend. Platina is ongeveer dertig keer zeldzamer dan goud. Er wordt elk jaar ongeveer 190 ton platina gewonnen, tegenover 3.300 ton goud. Platina heeft niet dezelfde lange geschiedenis als goud, maar het wordt wel voor veel verschillende dingen gebruikt. Door zijn compacte en toch bewerkbare structuur is het waardevol in de industrie. Je vindt platina in medische apparaten, auto’s, vliegtuigen, sieraden en meer. Omdat het in zoveel industrieën wordt gebruikt, hangt de prijs van platina meer af van de industriële vraag en aanbod. Hierdoor schommelt de prijs van platina, net als bij zilver, meer dan bij goud. Investeer jij al in edelmetaal?

Vorig artikel

Hoe verzendzakken kunnen helpen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van je online winkel

Volgend artikel

7 Tips voor Veilig Autorijden in de Winter