Dit is hoe je als man sieraden draagt

Sieraden en mannen: een combinatie die eeuwenlang een soort taboe is geweest, maar tegenwoordig steeds meer geaccepteerd raakt. Van minimalistische armbanden tot statement kettingen, het aanbod aan mannelijke sieraden groeit. Tegenwoordig zijn ze hartstikke stijlvol, en kunnen ze een simpele outfit omtoveren tot een modieuze look. Maar hoe draag je ze zonder het gevoel te hebben dat je te veel of te weinig doet, en hoe combineer je ze?

Subtiel of uitgesproken?

Allereerst, het dragen van sieraden gaat vaak over balans. Je wilt een accent leggen, maar niet de volledige aandacht op je accessoires vestigen. Daarom zijn subtiele sieraden, zoals dunne kettingen of minimalistische armbanden of ringen, een goede plek om te beginnen als je net in de wereld van mannelijke sieraden duikt. Ze zijn minder opdringerig en werken goed met bijna elke kledingstijl, van casual tot formeel. Zo staan kettingen goed bij heren hoodies voor een stoere look, en bij meer formele sweaters voor heren kun je beter gaan voor een horloge en wat ringen.

Tegelijkertijd kan een meer uitgesproken sieraad, zoals een zware ring of een grove armband, een echte blikvanger zijn die je look uniek maakt. Een metalen ketting zonder hanger past ook in deze categorie. Het is de kunst om te weten wanneer je welk type sieraad draagt.

Materialen

De keuze van het materiaal speelt ook een cruciale rol in hoe je sieraden overkomen. Metaal, leer, kralen of zelfs hout; de opties zijn vrijwel eindeloos. Als algemene regel geldt dat metaal — denk aan zilver, goud, of roestvrij staal — vaak wordt geassocieerd met een meer formele of volwassen uitstraling. Leer en kralen zijn doorgaans meer casual en geven een meer ontspannen vibe. Bij het kiezen van het materiaal is het handig om rekening te houden met de rest van je outfit en de gelegenheid. Een zilveren horloge zou bijvoorbeeld mooi staan bij een pak, terwijl een leren armband goed past bij een weekendje casual.

Het combineren van sieraden

Nu komt het spannende deel: het combineren van verschillende sieraden. Terwijl het ooit als een faux pas werd beschouwd om goud en zilver samen te dragen, zijn de regels tegenwoordig veel soepeler. Het gaat meer om de algemene stijl en uitstraling dan om rigide regels. Als je meerdere armbanden wilt dragen, probeer dan verschillende texturen en materialen te mixen voor een gelaagd effect. Maar pas op dat je niet overdrijft; een vuistregel kan zijn om je te beperken tot twee of drie stukken per pols of vinger.

Hoe draag je als man sieraden?

Het dragen van sieraden als man draait uiteindelijk om persoonlijke voorkeur en context. Er is geen definitief goed of fout; het gaat meer om wat bij jou en de gelegenheid past. Door te beginnen met subtiele stukken en vervolgens te experimenteren met verschillende materialen en combinaties, kun je een stijl ontwikkelen die uniek is voor jou. Dus als je je ooit hebt afgevraagd hoe je sieraden kunt dragen zonder je ongemakkelijk te voelen, is het antwoord simpel: door te begrijpen welke sieraden bij welke situaties passen, en door trouw te blijven aan je eigen stijl.

Vorig artikel

Deze 10 items mogen niet missen in een stoer, mannelijk interieur

Volgend artikel

Een ware heer in de keuken: tips voor stijlvol koken