Vrijwel alle vrouwen kiezen ervoor om een bh te dragen. Een bh biedt een goede ondersteuning voor de borsten. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan en wanneer is het bedacht? In ieder geval is duidelijk dat bh nog helemaal niet zo oud is als je misschien denkt. Pas in 1917 werden ze vaker gebruikt en kregen vrouwen het advies om geen korset meer te kopen. En ook de cupmaat bestond in het begin nog niet. Benieuwd waar de afkorting ‘bh’ vandaan komt en waarom vrouwen er een dragen? We leggen het je uit.
Alles wat je moet weten over de bh
De bh bestaat pas sinds het einde van de 19e eeuw. Laten we zeggen, zo rond het einde van de jaren 1800. Dan ben je vast benieuwd hoe vrouwen voor die tijd hun borsten ondersteunden. Ze droegen vaak een korset, mede omdat veel vrouwen een zandloperfiguur hadden. Maar het was zeker geen comfortabel ondergoed. Sommige vrouwen besloten hun korset zo strak aan te trekken, dat hun organen erdoor in de verdrukking kwamen. Dat moest toch gemakkelijker kunnen, dacht Mary Phelps Jacob.
Zij bedacht een nieuw stuk ondergoed, wat we later de bh zijn gaan noemen. In die tijd was er steeds meer kritiek op korsetten. Veel vrouwen twijfelden of het langdurig dragen van een stalen korset wel goed voor je is. Bovendien wilden steeds meer vrouwen iets comfortabelere ondermode. De bh kwam steeds meer in opkomst.
Opkomst van de bh
De bh werd in 1917 voor vrijwel iedere vrouw de standaard. De Eerste Wereldoorlog leidde tot een groot gebrek aan staal. Daar werden veel korsetten van gemaakt. Om die reden werd stof steeds populairder. Aan het einde van de oorlog, kwam de productie op gang en bedacht Isa Rosenthal cupmaten. De cupmaten waren toen nog niet zo modern als nu. Zo vergeleken vrouwen hun borstomvang vaker met een stuk fruit.
Mocht je je afvragen waarom je bijvoorbeeld een Marie Jo BH koopt en dit stuk ondergoed niet anders heet, dan leggen we het je nu uit. In 1950 werd het ondergoed officieel ‘bustehouder’ genoemd. Dit is een samenstelling van ‘buste’ en ‘houder’. Maar veel vrouwen vonden die naam te lastig en om deze reden werd het uiteindelijk een modewoord. Vrouwen besloten steeds vaker om in het Nederlands het ondergoed een ‘beha’ of een ‘bh’ te noemen. Inmiddels zegt niemand meer dat zij een bustehouder wil kopen. De afkorting heeft dus de eigenlijke naam vervangen.
Steeds grotere borsten
Ondanks dat bh’s in de loop der jaren flink veranderd zijn, is het principe nog steeds hetzelfde. De bh ondersteunt de borsten en zorgt er zeker bij een grotere borstomvang voor, dat deze de borsten goed ondersteunt. Bovendien zijn er allerlei soorten bh’s, variërend in materiaal en stijl. Er zijn steeds meer producenten die kiezen voor meer gewaagdere lingerie. Ook worden de bh’s steeds een stukje groter, omdat vrouwen steeds vaker grotere borsten hebben. Een deel van de oorzaak kan gezocht worden in borstvergrotingen. Bovendien zijn vrouwen ook vaker iets zwaarder.
Maar er is ook een andere belangrijke reden: vrouwen zijn zich vaker bewust van het kiezen van de juiste cupmaat en omtrek. Een bh is voor vele vrouwen een kostbare investering en om deze reden laten ze zich steeds vaker goed adviseren over welke maat beha voor hen de beste oplossing is. Mocht je dus een nieuwe bh zoeken en willen weten welke stof het meest comfortabel is of welke cupmaat je eigenlijk hebt, dan kun je je beter eerst even in de informatie verdiepen. Pijn lijden, zoals in de tijd van korsetten, is al lang niet meer nodig.