person holding black android smartphone

Refurbished iPhones: De Toekomst of een Trend?

In de huidige maatschappij kiezen steeds meer mensen voor een refurbished telefoon. Terwijl Apple blijft innoveren met de nieuwste iPhones, lijkt het publiek zich langzaam tegen deze trend te keren. Maar waarom? Wat zijn de voordelen van een refurbished iPhone? En is dit een tijdelijke trend of een blijvende verandering? Denk je erover na om zelf ook een refurbished iPhone te kopen? Wij hebben de grootste voordelen en misvattingen over refurbished iPhones voor je op een rij gezet.

Fabel: Refurbished iPhones hebben een slechte batterijduur

Een van de grootste zorgen van iPhone-gebruikers is vaak de batterijduur. Bij oudere telefoons merk je dat de batterij na een paar jaar minder goed presteert. Dit betekent echter niet dat refurbished iPhones altijd een slechte batterijduur hebben. Refurbished elektronica in Nederland moet voldoen aan de algemene eisen van bruikbaarheid en veiligheid zoals vastgelegd in de Europese Richtlijn 2014/53/EU en de Nederlandse warenwet.

Bedrijven die zich specialiseren in refurbished iPhones zijn zich bewust van de zogenoemde batterijproblemen en de wensen van de consument. Zo kun je bijvoorbeeld bij Fixje.nl tegen een kleine meerprijs een nieuwe batterij in je refurbished iPhone laten zetten. Wil je liever niet extra betalen? Ook dan voldoen de iPhones aan de gemiddelde eisen van de consument, met batterijen die minimaal 85% capaciteit hebben.

Voordeel: Refurbished iPhones dragen bij aan een groenere toekomst

Door te kiezen voor een refurbished iPhone draag je bij aan een duurzamere toekomst en help je e-waste te verminderen. Het was jarenlang de standaard om elke twee jaar een nieuwe telefoon te kopen, maar deze trend lijkt nu toch echt te veranderen. Als je niet elke twee jaar een nieuwe telefoon koopt, bespaar je op kostbare grondstoffen en verminder je de uitstoot van giftige afvalstoffen en CO₂. Dit helpt bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties. Het kopen van een refurbished iPhone is dus niet alleen financieel voordelig, maar ook goed voor het milieu. 

Fabel: Refurbished iPhones zijn altijd verouderd en werken minder goed

Veel mensen denken dat refurbished iPhones altijd oude modellen zijn die niet up-to-date zijn met de nieuwste technologie. Dit is echter niet waar. Veel refurbished iPhones zijn recente modellen van slechts één of twee generaties oud en bieden veel van dezelfde specificaties als nieuwere modellen. De krachtige processors in ook oudere iPhpone modellen, zoals de A13 Bionic chip, blijven zeer competitief qua snelheid en prestaties.

Bovendien maakt het niet uit of je een nieuwe iPhone 15 of een iPhone 13 hebt als het gaat om software-updates. Elke iPhone draait op hetzelfde besturingssysteem, waardoor je altijd de nieuwste functies en beveiligingsupdates tot je beschikking hebt.

Voordeel: Refurbished iPhones zijn goedkoper

Een van de grootste voordelen van een refurbished iPhone is de kostenbesparing. Een snelle vergelijking tussen Apple.nl en gerenommeerde webshop Fixje.nl toont aan waarom steeds meer mensen voor refurbished kiezen. Een nieuwe iPhone 15 Pro met 128 GB kost 1299 euro op de Apple-website. Dezelfde telefoon, maar dan refurbished, kost bij Fixje.nl slechts 1039 euro. Als je dus een nieuwe iPhone wilt kopen, maar niet de hoofdprijs wilt betalen, is het kopen van een refurbished iPhone wellicht een goed alternatief. 

Fabel: Refurbished iPhones hebben altijd mankementen

Er is een misvatting dat refurbished iPhones altijd grote beschadigingen hebben en van mindere kwaliteit zijn. Echter worden refurbished iPhones altijd grondig schoongemaakt, getest, gerepareerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen voordat ze verkocht worden. Wel is het zo dat wanneer je een refurbished iPhone koopt dat deze soms gebruiksporen heeft. Vele bedrijven hanteren echter een gradingsysteem om de consument te informeren over de uiterlijke staat van de telefoon. Op deze manier kun je als consument zelf bepalen met hoeveel gebruikssporen je genoegen neemt. Vind je een paar krasjes op je telefoon niet storend? Dan kun je voor een lagere prijs een telefoon met meer gebruikssporen kopen.

Voordeel: Refurbished iPhones hebben goede garantie

Als je jouw refurbished iPhone koopt bij een gerenommeerd bedrijf, krijg je altijd garantie op je aankoop. Een garantie biedt niet alleen gemoedsrust, maar is ook een teken van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de verkoper.  Fixje.nl biedt bijvoorbeeld twee jaar garantie op hun refurbished toestellen, inclusief de batterij. Wel is het slim om altijd de garantievoorwaarden goed door te lezen. Bij de meeste bedrijven dekt de garantie meestal dezelfde zaken bij een nieuw toestel, inclusief defecten door materiaal- of fabrieksfouten, maar de accu wordt bijvoorbeeld niet altijd gedekt. 

Conclusie

Refurbished is wellicht niet voor iedereen, maar het is zeker een blijvertje. Refurbished iPhones bieden een aantrekkelijke combinatie van kostenbesparing, milieuvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Door te kiezen voor een refurbished iPhone draag je bij aan een groenere toekomst, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit of prestaties. 

Vorig artikel

Tips voor mannen die lenzen willen gaan dragen

Volgend artikel

Reis door Noorwegen per Trein: Tips voor de Moderne Man